Homozygot skimmel?

Jag fick en fråga om homozygota och heterozygota skimlar av en läsare. Så här stod det: "Jag har själv ett skimmelsto (född brun) som jag vill betäcka med en skimmelhingst. Är detta helt uteslutet? Tänker mestadels på om två skimlar ger större risk för melanom.... Hur vet jag vilket anlag mitt skimmelsto har respektive skimmelhingsten? Alltså heterozygota/homozygota? "

Bra frågor som, när vi började reda i detta, påminde mig om att det är lätt att gå vilse i genetiken. Alla är ju inte lika fascinerade av genetik som jag, men man kan ändå vara intresserad och vilja göra bra val för sin avel.
 
Om vi börjar med vilken sorts skimmel som läsaren frågade om, så kunde vi ganska snart komma fram till att färgbenämningen på hästen var korrekt. Att stoet är skimmel (född brun) innebär att hon är en avblekbar skimmel med grundfärgen brun. Hingsten var även han skimmel (född brun). Detta är en helt annan färg än brunskimmel, trots att namnen är förvillande lika. Om du vill påminna dig om detta så finns det ett inlägg om just kontantskimmel och avblekbar skimmel: https://stuterikry.blogg.se/2017/april/skimmel-och-skimmel.html 
 
Jag har också skrivit om skimlar och melanom, bland annat i detta inlägg: https://stuterikry.blogg.se/2019/may/ar-skimmel-en-defekt.html Antagligen var det ursprunget till frågan. och det är ju en intressant reflektion. Men det är inte förbjudet att para två skimlar med varandra, och det finns många hästar som är homozygota för skimmelanlaget. De flesta av dem dör antagligen inte på grund av melanom utan på grund av andra vanliga hälsoproblem.
 
Men om man nu skulle vilja undvika att få en homozygot skimmel ändå? Hur gör man då? Ja, det enklaste är ju att låta bli att para en skimmel med en skimmel. För att få en homozygot skimmel måste båda föräldrarna vara skimlar. Hur stor chansen/risken är då beror på om de själva är homozygita (har två skimmelanlag) eller heterozygota (har ett skimmelanlag).
 
Två homozygota skimlar lämnar 100 % homozygota skimlar om de paras. Men om den ena är heterozygot så blir chansen/risken 50 %, och är båda heterozygota så är chansen/risken bara 25 %. Och 25 % chans att avkomman inte blir skimmel alls i det sista fallet.
 
Hur kan det bli så? Ja, för er som är nördar så går det fint att hoppa över detta stycke, men för er andra så tar vi det från grunden:
En heterozygot skimmel har ett skimmelanlag, G, och ett annat - ej skimmelanlag, g. Det betyder att könscellerna innehåller antingen G eller g, lika chans för båda. Kombinationsmöjligheterna blir då GG (homozygot skimmel), Gg (heterozygot skimmel), gG (heterozygot skimmel) och gg (inte skimmel). Och det är 25 % chans var för alla fyra möjligheterna, vilket ger 50 % för heterozygot skimmel.
 
I det här fallet hade båda hästarna en förälder som inte var skimmel, så vi visste att det handlade om två heterozygota skimlar. Andra sätt att veta det är att hästen har lämnat avkomma som inte är skimmel, eller förstås att ta gentest. Men att gentesta när det är lätt att säga redan av stamtavlan, som i detta fall, känner jag är bortkastade pengar.
 
Sedan kan man förstås fundera vidare på grundfärgen då, speciellt om den inte skulle bli skimmel. Båda föräldrarna hade grundfärgen brun. Blir då avkomman säkert brun med? Nja, det beror på. Beroende på hur anlagen ser ut för de båda hästarna kan det bli så att alla avkommor får grundfärgen brun, eller att en del av dem blir fuxar eller svarta. Men det tror jag vi tar en annan dag. Det är ju samma sätt att tänka, fast här måste man ta med både anlaget A och E, så ett steg klurigare, men egentligen inte svårt det heller.
Skimmeln på bilderna är vår Mercedes, som jag inte vet vilken färg hon är född med, och den bruna är Rena. Däremot vet jag att Mercedes är heterozygot skimmel, för hennes pappa var mörkbrun, och mamman skimmel. Mest bruna, men också många fuxar i stamtavlan där, förutom skimlarna, så jag skulle gissa hon är född brun, men vet det inte.
2 kommentarer
Katarina

Och brun/agouti har ju visat sig ha en skyddande effekt mot melanom, om vi ska ta det ytterligare ett steg :)

Svar: Tror att Mercedes är född brun - det mest troliga både av stamtavla och utseende. Men det vet jag inte. Däremot måste hon vara heterozygot, eftersom pappa var mörkbrun. Fast i ett enskilt fall hjäper ju inte riskanalys och statistik. Där spökar slumpen... Så till sist är man åter på ruta ett ;-)
Stuteri Kry

Anna

Det är intressant, för den avblekbara skimmeln har ju kvar sin pigmenterade hud under de vita håren? Rena och Mercedes har lika mörka mular, fast den ena är brun och den andra nästan vit. Är det att den pigmenterade pälsen skyddar så pass mycket bättre mot UV-strålningen som gör skillnaden, tro?

Svar: Jag tror inte att melanomen beror på UV-strålning i dessa fall. Snarare att det är ett "fel" i melanocyterna som gör att håren tappar färgen, och att det på annan plats istället kan ansamlas och bildas pigmenterade tumörer som melanom. För visst har de sin mörka hud, precis som bruna och för den delen även de blacka, som ju också har en blekt päls, men på ett annat vis. Det är bara vid vita tecken och så förstås hos de med dubbla gulanlag som huden är opigmenterad.
Stuteri Kry