Koll på vaccinationsregler?

Reglerna för vaccination har ändrats flera gånger de senaste åren. Så den som tror sig ha koll kanske inte alls har det.
Det är rätt snårigt, och det finns olika bestämmelser beroende på när grundvaccinationen påbörjades. Det är ju bra, för det betyder att det som gällde förut fortfarande är OK. Om det är gjort förut alltså. Framåt, och nu, gäller annat.
En bra sak är också att det finns mer och mer hjälp att få i digitala system, som TDB. Men när man grundvaccinerar sin häst är det ju bra om det blir rätt från början.
 
Jag uppfattar att många missar det betydligt strängare kravet på när den tredje vaccinationen ska göras. Då kan man behöva börja om, om man inte får gjort den i tid.
Det är också nya regler om intervallet mellan de båda första vaccinationerna. Så det gäller att ha koll.
 
I grunden är det bra, tycker jag. För de nya reglerna stämmer bättre med vad vaccintillverkarna rekommenderar för ett bra skydd.
 
Jag har skrivit om detta tidigare. Det som gäller biologi stämmer ännu. Det som gäller tävlingsregler kan ha ändrats, så läs rätt sak på rätt ställe. Men här finns gamla inlägg, där i vart fall det mesta fortfarande står sig:
https://stuterikry.blogg.se/2017/april/vaccinera-men-nar.html
https://stuterikry.blogg.se/2015/january/varfor-vaccinera.html
https://stuterikry.blogg.se/2017/september/nar-ska-man-vaccinera-fol.html
 
https://stuterikry.blogg.se/2018/march/influensa-fast-vaccinerad.html
 
Jag kopierade texten från TDB, om du vill läsa på vad som gäller inom Svenska ridsportförbundets tävlingar. Om du tävlar i andra sammanhang ska läsa på respektive sida för dessa grenar.
Bilderna är från en tävlingsdag i Vetlanda för 10 år sedan, då Ella tävlade Desolett och Haldol, och blev placerad med Desolett.
 

För att få starta i svenska officiella tävlingar, inbjudningstävlingar och högre, måste hästen vara vaccinerad mot hästinfluensan A2.
Läs mer om uppdatering av vaccination i TDB här!

Regler som gäller om grundvaccination är påbörjad 190601 eller senare

 • Grundvaccination innebär tre vaccinationer (A+B+C) med ett intervall av 21–56 dagar mellan A- och B-vaccination. Hästen är startberättigad åtta dagar efter B-vaccinationen.
  C-vaccination utförs 90-180 dagar efter B-vaccinationen. Därefter gäller Revaccination (R) inom 365 dagar för att vara fortsatt startberättigad.
 • I det fall mer än 365 dagar gått mellan C-vaccination och R-vaccination eller mellan två R-vaccinationer inträder startförbud.
  Till och med 2022-01-02: Om C- eller R-vaccination utförs inom 21 dagar upphävs startförbudet.
  Från och med 2022-01-03: Om C- eller R-vaccination utförs inom 21 dagar upphävs startförbudet.
  Överskrids även denna gräns, måste hästen åter grundvaccineras med en A-vaccination.
 • För att få starta en tävling måste det ha gått minst sju dagar sedan senaste vaccination.

Regler som gäller om grundvaccination är påbörjad senast 190530

 • Grundvaccination innebär två vaccinationer (A+B) med ett intervall av 21-92 dagar. Därefter är hästens startberättigad.
 • I det fall längre tid än 92 dagar gått mellan vaccination A och B krävs ny grundvaccination enligt TR I mom 170.1.1.
 • I det fall kortare tid än 21 dagar gått räknas de som en ny A-vaccination.
 • I det fall mer än 365 dagar gått mellan B-vaccination och R-vaccination eller mellan två R-vaccinationer inträder startförbud.
  Om R-vaccination utförs inom 21 dagar upphävs startförbudet.
  Överskrids även denna gräns, måste hästen åter grundvaccineras enligt TR I mom 170.1.1.
 • För att få starta en tävling måste det ha gått minst sju dagar sedan senaste vaccination.
Hästens pass/vaccinationskort ska alltid medtagas till tävlingsplatsen och visas upp enligt TR.
Passets/vaccinationskortets datum är de som gäller.
1 kommentar
Anna O

Du kanske vill lägga till i din text vilken vaccination det handlar om? Det står inte förrän man kommer till texten du kopierat in.

Svar: Tack, men jag tror det är uppenbart för de som berörs. Det är bara influensa som berörs av regler i Sverige och varit så länge. Att annat som stelkramp är ännu viktigare är en annan sak.
Stuteri Kry