Successiv avvänjning

Det är på sätt och vis enklare (för oss människor) att göra en tvär avvänjning av fölen från sina mammor. Allra enklast blir det om man kan skilja dem så att de inte hör eller ser varandra.
 
Det kan man göra om man säljer fölet innan det är helt avvant, eller om man har möjlighet att dela på dem med tillräckligt stort avstånd. Ofta har jag gjort det senare i samband med vårens betessläpp. Det blir ju så mycket enklare då. Då kan man välja hagar med stora avstånd eller till och med skicka bort några till annat bete.
Men i år har vi inte sålt Björke, inte än. För vi har inte riktigt kunnat bestämma oss om han skulle säljas eller ska bli kvar. Och även om jag har blivit allt starkare övertygad om värdet för ett föl att vara kvar betydligt längre än de sex månader som jag tillämpade vid försäljning tidigare, så tänker jag att nu runt 9-10 månaders ålder är det lagom och naturligt. Om Finja hade varit dräktig hade hon skött det själv. Det har jag skrivit om tidigare flera gånger:
https://stuterikry.blogg.se/2019/march/naturlig-avvanjning.html
https://stuterikry.blogg.se/2020/february/sinlaggning.html
 
Och så tyckte jag att det skulle vara så bra för Hassle att få sällskap. Dessutom ville jag introducera den lille i god tid innan vårkänslorna hos båda blev för starka. Och det har ju gått jättebra att låta dem gå tillsammans dagtid.
Jag trodde verkligen att det skulle funka att låta dem gå ihop dygnet runt, men att Björke skulle få dia ett par gånger per dag i början. Jag hade fel, och Finja lockade till sig den lilla mammagrisen med kaos som följd, för drygt en vecka sedan.
 
Efter det var alla rätt stimmiga ett par dagar. Det var mer än en häst som var billig då... Men som tur är lade jag inte ut någon annons ;-) Fast även om han var lite skrikig så var Hassle lika snäll som alltid, både mot oss och mot den lilla busen.
Jag bestämde mig för att följa planen, i lite reviderad form. Så Björke fick fortsätta gå med Hassle hela dagarna. Sedan tar jag in Björke och Finja i stallet på kvällen och Björke får dia. När det är klart flyttar han till egen box med kraftfoder och gott om ensilage, och Finja får ensilage i sin box. Hassle bor i sin nya miniligghall och dörren mot stallet är öppen så han kan se de båda där. De andra stona är i stora ligghallen.
På morgonen får sedan Björke dia igen innan han och Finja tas ut i varsin hage - en för ston och en för hingstar.
 
Det var skrikigt och stökigt ett par dagar, men nu kan alla rutinerna och det flyter på jättebra. Lätt att leda och flytta hit och dit. Jag måste verkligen säga att Björke är lättlärd och cool. Han är dessutom lätt att motivera med godis, så det går toppen.
 
Nästa steg blir nog att ta bort ena tillfället att dia (morgon eller kväll?) och så småningom båda. Sedan hoppas jag att det ska funka, eller så får han stå i stallet tills det blir vår och sommarbete. Ett steg i taget. Jag ska försöka inte ha för brått, utan få det att bli bra.
 
0 kommentarer