Kan man svara "Det är bra"?

Kan man svara "bra" på frågan "Hur är det?" när man lever med obotlig cancer i familjen. Kan man orka hitta glädjen och se till att i alla fall ha det mer bra än dåligt.
 
Utvecklingen har tyvärr inte varit positiv sedan vi fick Peppes cancerbesked om elakartad prostatacancer i början av januari. https://stuterikry.blogg.se/2022/january/ta-garna-med-en-narstande.html
 
Det började väl OK, och vi var väldigt duktiga på att vara bra mot varandra, fånga dagen och se fram emot operationen efter kompletterande undersökningar.
 
Den moderna pet-undersökningen med isotop som skulle kolla om det fanns spridning visade att det inte fanns några tecken på metastaser i skelettet. Det fanns ett bifynd med något i bukspottkörteln som skulle utredas, men Peppe fick välja mellan operation och strålning av prostata, efter genomgång av metodernas för- och nackdelar.
Han valde operation och fick tid redan veckan därpå. Han var prioriterad på grund av aggressiv cancer.
 
Men det blev ingen operation då, för Peppe fick Covid några få dagar innan och operationen sköts. Först sa de att det måste dröja sju veckor, men det blev bara ungefär tre, och det var precis lagom för att hinna bli bra och sluta hosta. https://stuterikry.blogg.se/2022/february/tuff-vecka.html
 
Han kom hem dagen efter, sliten men OK. Allt hade gått bra. Visst var det ont och alla de bekymmer som vi fått veta redan innan, men inte heller värre än de sagt. När de tagit kateter och stygn efter tio dagar kändes det redan bättre.
 
Då hade han redan hunnit med en ny MR för att kolla hur det var med bukspottkörteln. Den undersökningen gjordes en vecka efter operationen, så allt gick enligt prioritet.
 
Igår var vi inne för provsvar. Peppe hade fått ta blodprover och fått frågor om han hade ont, så vi anade att det inte var ett bra besked vi skulle få.
 
Och om det var tufft att ta emot hur aggressiv hans prostatacancer var, fast vi förstått innan att det var cancer han hade, så var detta värre. Vi hade även nu förstått att det med stor sannolikhet var cancer i bukspottkörteln.
 
Så var det. Och i levern fanns en massa metastaser. Så operera var inte aktuellt. Det bllir nu biopsi för att kunna välja rätt medicin, och det blir troligen cellgifter. Nu är det ingen som pratar om att bota, bara bromsa. Och nu är det en mycket tuffare cancerform, som det verkar, fast den andra var illa nog.
 
Två sådana diagnoser på ett par månader... Och enligt läkaren troligen inget samband. Det är ofattbar otur.
Och det är förstås sorg och oro. Hur länge? Hur blir det?
 
Men så länge det går ska vi verkligen försöka ha det mer bra än dåligt. Man får gråta, man får känna sig uppgiven och inte orka vara den starka alla stunder. Och det får vara orättvist och kass.
 
Men vi ska verkligen försöka göra det vi vill, ta vara på det som livet kan ge. Göra bra saker ihop. Ge oss tid och försöka vara glad.
 
Ibland kommer jag nog svara att det är tufft och tungt. Men jag hoppas också att vi i hela familjen ska kunna svara att "Det är bra" och mena det. Jag tror nämligen att det kan vara båda. Omväxlande eller samtidigt.
 
Så jag kommer blogga om vanliga saker ibland, och antagligen också dela ibland hur vi har det. Eller också ta en paus och inte skriva alls.
 
Vi får se om bloggen blir ett andningshål eller en belastning. Jag vet inte. En dag i taget, så får vi se efterhand.
 
10 kommentarer
Mikaela

Jag blir så ledsen över ännu ett tungt besked för er. Önskar er en fin tid tillsammans, och vill säga hur tacksam jag är över dina alltid så kloka tankar här i bloggen. En stor kram till er.

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Linda

❤️❤️❤️ Ta vara på varje dag ❤️❤️❤️

Svar: Tack! Ja, utan panik att göra allt. En vanlig vardag kanske är viktigast.
Stuteri Kry

Hannas krypin

Men nej vad jobbigt och ledsamt. Jag tror också att man kan ha bra stunder även när man fått ett jobbigt besked som på många sätt förändrar saker och ting.

Svar: Tack, vi ska verkligen försöka det, och jag tror det ska gå!
Stuteri Kry

Eva

❤️

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Helene

❤️❤️❤️all styrka till er

Svar: Tack, det kan vi behöva.
Stuteri Kry

Helene

❤️❤️❤️all styrka till er

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Anonym

Ta hand om varandra, tänker på er Hillevi och Sigge!!!

Svar: Tack för er omtanke!
Stuteri Kry

Caroline

💕💕💕

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Anonym

Jag har själv gått igenom helvetet och att st stå brevid är tufft. Min blogg bl

Svar: Man är så maktlös. Och har så mycket att ta hand om. Fint att läsa att du fick kraft genom att berätta.
Stuteri Kry

Anonym

Sorry blev något fel på mitt inlägg. Min blogg blev mitt sätt att hantera sjukdomen i familjen. Jag önskar er all styrka ❤/ kram veronika

Svar: Tack! Ja, jag tror att dela tankar kan vara ett bra sätt att få styrka.
Stuteri Kry