Sover din häst gott?

Har du koll på om din häst sover bra? Ett avsnitt på hästvälfärdssemineriet jag lyssnade på i förra veckan (se gårdagens inlägg) hade hästars sömn som tema. En god sömn är en viktig parameter för hästars prestation och välfärd.
Det är ju inte alldeles enkelt att hålla koll på hur hästen sover. Med kameror är det enklare, men i de flesta fall betyder det att hästen måste vara i en box för att man ska kunna se. Dessutom får man i stort sett bara ett mått på under hur lång tid den ligger ner. Det är ett grovt mått, men säger förstås inte allt. Även andra hjälpmedel visar främst hur länge och ofta hästen ligger ner. Det krävs mer avancerad utrustning för att skilja ut de olika sömntyperna.
Hästars vakenhet kan delas upp i fyra nivåer. Den första är förstås vaken, alltså alert och upprättstående. Sean är ju hästar bra på att stå och dåsa. De står upp, låser bakknäet och vilar så. De kan sova lätt så också, men det är mer vanligt att de ligger ner i den ytliga sömnen. För djupsömn (REM-sömn) krävs dock att de ligger ner, oftast på sidan.
Det finns inte så många studier som har kollat hur länge hästar sover, men mätningar på vilda eller halvvilda hästar brukar ange 5-11 % av dygnet. För tamhästar finns mått på att de vilar mellan 3 och 21 % av dygnet, och många faktorer påverkar detta.
Vi fick ta del av resultaten från en studie hos en engelsk ridskola, där hästarna hade registrerats under hela natten, först i en vecka och sedan under fyra veckor. Dagtid var de i en gemensam hage, där uppfattningen var att det var ovanligt att någon häst fick ro att lägga sig ner. Så dessa hästar vilade främst i sina boxar, åtminstone om man mäter den delen av vilan då de ligger ner och kan sova djupt.
Variationen var ganska stor mellan hästarna, men de flesta hästar hade ett likartat sovmönster varje natt. En av hästarna låg ner extremt lite, och aldrig mer än en gång per natt. Han avvek mycket från de andra, och det visade sig att denna häst hade artros. Slutsatsen var att han antagligen hade mer besvär av detta än personalen fullt ut förstått, och när de tog del av resultaten ledde det till att denna häst avlivades.
 
Jag tror att det var helt rätt beslut. Gamla hästar (eller för den delen unga med när det händer) som har ont i sina leder kan få svårigheter att resa sig. Då blir de ofta mer benägna att stå och vila så mycket som möjligt. Det är jobbigt att komma ner, och det är jobbigt att komma upp. En tuff situation för ett bytesdjur som en häst är. Jag har fått åka ut och akut avliva flera hästar i det läge då de inte längre tar sig upp. Enligt min mening ofta ett tecken på att man underskattat viktiga signaler innan.
En annan häst hade väldigt olika liggtider, och varierade mycket mellan olika nätter. När de i den uppföljande studien följde hästarna med film, istället för med bilder på vissa intervall, så upptäckte de att denna häst kollapsade plötsligt nästan varje natt. Han stod och vilade och kämpade emot tills han rasade ihop. Antagligen var det något - stress eller smärta - som fick hästen att kämpa för att hålla sig uppe. Detta kom som en stor överraskning för personalen, då den inte hade några skador som visade att den föll varje natt. Tack vare gott om strö så märktes det inte, men detta var viktig information om hästen.
 
Dessa hästar studerades i sin hemma miljö. På tävling och liknande blir det förstås en ännu större utmaning för en häst att sova gott. Och precis som för oss så är en bra sömn viktig för att kunna prestera och må bra. Sömn behövs för att orka prestera bättre. Den som sovit dåligt har sänkt smärttröskel, är på sämre humör och har sänkt uthållighet.
Hästar sover ju inte riktigt som vi, och även om de vilar mest på natten så gillar de också att ta en lur någon eller några gånger under dagen. För en bra vila är deras flock också viktig.Därför är det antagligen inte optimalt att studera vila i boxar, utan hellre på bete eller i lösdrift, men det är försyås svårare för foskarna... Det finns ännu mycket att lära om hästars sömn, men en bra början är ju att vara intresserad.
 
Jag har skrivit några inlägg tidigare om sömn hos hästar:
https://stuterikry.blogg.se/2018/january/sta-och-sova.html
https://stuterikry.blogg.se/2017/january/formiddagsvila.html
https://stuterikry.blogg.se/2020/june/sovmorgon.html
https://stuterikry.blogg.se/2020/september/provat-sangen.html
 
 
1 kommentar
Edith

Mycket intressant läsning!

Svar: Tack!
Stuteri Kry