Vad är det för skillnad på premiering och utställning?

Just nu är det högsäsong för både premieringar och utställningar för hästar. Många visar häst, och nu kan man ju även åka och titta.

Jag fick en fråga om vad det egentligen är för skillnad, eller om det är skillnad på premiering och utställning. Så här kommer en del av svaret (som nog kunde bli mycket längre) för att sammanfatta det viktigaste.

Men först; för säkerhets skull, tar vi lite begrepp. Premiering heter egentligen avelsvärdering, men det gamla namnet premiering lever kvar från den tid då man verkligen fick premier (mer om det en annan gång). Det finns sommarpremieringar för ston och unghästar, samt för valacker och för gordkända hingstar som ska sundhetskontrolleras (vissa raser bara). Sedan finns det hingstpremieringar eller avelsvärdering av hingstar då.

Utställning är kanske enklare att förstå vad det är. Men sedan finns ju också en massa annat som kan delvis likna en utställning som t.ex. treårstest och kvalitetsbedömnningar.

Visningen kan se precis lika dan ut på båda premiering och utställning. Det vanligaste är att man visar hästen vid hand, och hur det går till har jag berättat i flera inlägg: https://stuterikry.blogg.se/2019/july/visa-hast-vid-hand.html

Det kan också tillkomma andra moment. Vid treårstest är det löshoppning, och för vissa raser ridprov. På kvalitetsbedömning ungefär samma som treårstest, men lite mer avancerat. Olika typer av rid- och körprov förekommer också vid premieringarna, frivilliga eller obligatoriska. Om man ska veta vad som gäller måste man läsa reglementen för rasen eller anvisningar för evenemanget.

Idag begränsar jag mig till den rent exteriöra bedömningen. Visningen där kan ibland ske på andra sätt än standard, t.ex. i form av lösvisning för galopp, eller visning på trekant istället för rakt fram.

Poängbedömningen följer i allmänhet samma grundmall. Hästarna beskrivs med ord (exteriör beskrivning) och poängsätts efter fem eller sex punkter. Dessa är 1. Typ 2. Huvud, hals och bål 3. Extremiteter och rörelsernas korrekthet 4. Skritt 5. Trav (6. Galopp - ingår inte alltid, och bedöms i så fall i frihet).

Men eftersom förutsättningarna skiljer sig lite i grunden så kan det skilja lite på bedömningen. Det kan det ju göra ändå - och allt detta kan du läsa mer om här:

Det kan vara bra att veta att en avelsvärdering är just det som namnet säger. Här vill man få en bra bild av hästens potential i avel (eller om man tänker att man bedömer avkommor till en häst, så förstår man att också valacker är välkomna på sommarpremiering). Mer om just valacker här:

Så på utställning är det dagsform som spelar in. Puts och showighet är inte avgörande för grundbedömningen, men kommer in när det blir tight om placeringar.

På en avelsvärdering försöker man lite se förbi det, men domaren kan ju aldrig ge högre poäng för trav än vad som visades... Där ingår också ett bredare perspektiv med hälsotillstånd, härstamning (släktingars meriter), övriga egna meriter och värdering av avkommors resultat. Just avkommors resultat är det som bidrar till det säkraste avelsvärdet.

Avelsvärderingar för hingstar kan vara öppna för en eller flera raser, medan de flesta avelsvärderingar för ston (sommarpremieringar) är öppna för många raser samtidigt.

Utställningar kan vara alltifrån för en bara en ras till att omfatta väldigt många raser, och ibland också klasser för hästar utan känd ras och stam. Till skillnad från premieringar så brukar utställningar alltid innehålla finaler, dit de bästa (oftast klassegrarna) kvalificerar sig och tävlar vidare om att bli Bäst i rasen och/eller Best in show. På premiering är man klar efter sin visning, och det enda totalpris som är vanligt är rosetten till dagens bästa häst (ovan bild på Aska när hon vann den som ettåring första gången).

Att förbereda sin häst bra och visa den fördelaktigt är en konst som kräver övning, och som gör det roligare att vara med. I Uppsala i söndags såg jag en duktig visare med mycket välputsad häst som berättade att det var första gången. Det var svårt att tro, för hon gjorde det hela väldigt bra. Och förstås blir man glad av att se sådant.

Jag glömde ta bilder på sommarpremieringen i Uppsala. Men jag har en massa foton från Nottebäck, där jag förut delat bilder på Irish cob och min examination. Så idag kommer blandade bilder på andra raser i Nottebäck, ett litet urval.

Jag hoppas att du blir inspirerad att visa häst. Det finns ju en del tips i länkarna tidigare i inlägget. Här finns lite mer om att träna och förbereda sig.
