Dags att planera för prov

 
 
Nu är det snart dags att planera för årets viktigaste parasitprovtagning. I april och maj, innan betessläpp, är bästa tiden att kolla om hästen har stora blodmasken. Den skiljer inte ut ägg året runt, men nu kommer högsäsongen, och då är det viktigt att välja rätt analys.
 
Många lab som analyserar prover erbjuder äggräkning som standardprov. Det är en bra början, och vissa typer av maskar kan man särskilja på detta sätt. Till exempel går det fint att se om det r spolmask eller blodmask i provet.
 
Däremot kan man inte skilja på lilla och stora blodmasken genom att bara titta på äggen i mikroskop. Och det är viktigt att man tar reda på vilket man har av dessa. För att få veta det behöver man välja en tilläggsanalys, antingen i form av odling eller en PCR.
 
PCR går snabbt, bara någon extra dag så är svaret klart. SVA (www.sva.se ) erbjuder detta och brukar sänka priset i april och maj, men det kostar ändå en del. Men analysen är känslig. Att den är snabb är ju speciellt en fördel om man är lite sent ute.
 
Odling tar ett par veckor, så då gäller det att vara ute i tid, så att man har svaret och hinner avmaska innan byte till sommarbetet, ifall det behövs. Både odling och PCR kan vara värt att göra även om det är lågt antal blodmaskägg, för stora blodmasken förekommer ibland även på hästar med låga värden. SVA erbjuder även odling, och det gör också Vidilab, som har Kolla masken (www.vidilab.se ). Det finns fler, men dessa båda lab har jag testat och varit nöjd med servicen.
 
Jag ser ibland att någon är sur att det inte ingår odling av stor blodmask som standard, och som veterinär har det hänt mer än en gång att jag behövt be en hästägare att göra om och göra rätt. Man behöver veta hur det är med stor blodmask innan man lägger upp sin strategi.
 
Men jag tycker det är logiskt att koll av stor blodmask inte ingår automatiskt. Det tas många prover även utanför den säsong då det är bäst att kolla för stor blodmask, och då kan det vara skönt att slippa betala för en analys som inte ger så stor upplysning. På en unghäst kanske man vill kolla hur det är med lilla blodmasken eller spolmask, och då räcker den vanliga räkningen långt.
 
Dessutom tar det cirka sex månader för stora blodmasken att utvecklas så att den kan lägga ägg. Det betyder att om hästen är avmaskad för kortare tid så är det inte så stor vits att göra just den analysen. Lilla blodmasken kommer igen betydligt snabbare. Så för att göra rätt krävs kunskap - både allmänt och om läget hos de egna hästarna. Rätt tagna prover är en bra början.
 
Men kom ihåg att det inte bara är avmaskning som är lösning i kampen mot parasiter. Mockning av hagar, byte av betesmarker och andra insatser är minst lika viktiga. Det krävs en helhet för att lyckas!
Mer om parasiter kan du läsa här - det har jag skrivit om många gånger:
https://stuterikry.blogg.se/2017/april/maskar-av-olika-sorter.html
https://stuterikry.blogg.se/2017/october/farlig-eller-inte-eller-lite.html
https://stuterikry.blogg.se/2015/may/dags-for-avmaskning.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/february/avmaska-nu.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/july/avmaskade.html
https://stuterikry.blogg.se/2019/april/hur-manga-agg.html
https://stuterikry.blogg.se/2019/september/halften-blir-fel.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/april/dags-for-trackprov.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/april/provsvar.html
https://stuterikry.blogg.se/2017/april/de-allra-viktigaste.html
0 kommentarer