Växer så det knakar

Aska är nu drygt sju månader, och växer nästan så att det syns. Hon växer både mentalt och i kroppen, och blir mer och mer oberoende av Muska. Fast en och annan slurk mjölk passar fortfarande bra, och hon glider ännu på förmånerna det är att ha en flockledare till mamma.
 
Jag tror att hon blir ganska stor, och roade mig med att mäta henne för ett par dagar sedan. Hon var då 126 cm hög och mätte 152 cm i bröstomfång. Gott hull på lilla damen, men det gör inget i den åldern. Muska är riktigt duktig på att mjölka och en erfaren mamma. Muska får proteinkraftfoder varje dag, för att orka med både digivning och dräktighet, och hon låter Aska smaka lite också.
 
Precis hur stor hon blir kan man dock inte säga av de mått som hon har som föl. Det är olika när de växer, både beroende på deras gener och på hur de haft det. Alvedon, som är hennes pappa, var också väldigt stor som föl, och växte så det knakade det första året. Jag var ett tag orolig att han skulle bli för stor, men han slutade på ungefär 145 cm, som jag tycker är rätt perfekt.
 
Zorro kom till oss när han var sju månader, för snart ett år sedan. Då var han bara 112 cm hög, och vägde betydligt mindre än vad Aska gör nu. Men han var sin mammas första föl, och det brukar ofta betyda att de får lite mindre mjölk än de senare fölen (utom möjligen det sista, i vissa fall). Han hade också varit utan henne flera veckor när vi hämtade honom, så han hade nog tappat lite fart i tillväxten då. Dessutom är hans föräldrar lite mindre än vad Askas är. Så jag tror nog att Zorro blir lite mindre än Aska när de är klara, men inte så mycket som man skulle kunna tro av dessa mått.
 
Han har vuxit bra under tiden hos oss, och jag tycker att han såg jättefin ut när han flyttade. Min allra första fjordhäst, Musella, var 120 cm när hon köptes vid nio månaders ålder, och hon blev cirka 142 cm. Ismo, som är farbror till Aska, var bara ungefär 136 cm i juli när han var två, och gjorde sedan ett riktigt ryck till 142 i slutet av september samma år. Han blev ungefär 145 cm som vuxen.
 
Minst lika spännande är det att gissa hur det som döljer sig under all päls kommer att bli när det är klart. Med mycket päls och gott hull är det inte helt enkelt att gissa, men jag tycker att det ser bra ut!
 
 
0 kommentarer