Vad kostar en fjordhäst?

Då och då får jag frågan om vad en fjordhäst kostar.  Jag borde svara "för lite".

Frågan är ju i sig omöjlig. Vad menar de? Ett föl, en tävlingshäst, ung eller gammal, frisk eller mera sliten eller vad? Det är ju många saker som påverkar hästens pris. Ras är egentligen mindre viktigt än vad hästen kan och hur den är.

Vad har den för historia? Vad har du för krav och förväntningar? Vad kan du och vad vill du? Vilken häst är rätt för dig? Billigast i längden blir säkert att köpa rätt häst, som passar och är bra.

En sådan häst är sällan för dyr. Är den en fjordhäst är den däremot ofta för billig.

Jo, jag har förstått att marknaden styr. Men jag tycker ändå inte att man kan jämföra den ena gula hästen med den andra. En ohanterad femårig ljusbrunblack som ser ut som en fjordhäst (och annonseras som det, men utan papper) ska inte få sätta prisnivån på en välutbildad, noga uppfödd och exteriört stark fjordhäst med bra härstamning. Även om båda är fem år (fast man kanske inte säkert vet ens det med den som inte har en känd bakgrund) och ljusbrunblacka....

Det som verkar vara för bra för att vara sant är ofta det. En häst som inte fungerar, av vilket skäl det än är, kostar sin ägare både bekymmer och ofta stora pengar. Jag har sett unga tjejer, som varit så lyckliga då de fått en häst. Ganska snart har det sedan visat sig att hästen inte mår bra, och efter att först ha betalt en del stallhyra och andra omkostnader, och sedan veterinärräkningen, så slutade det med en dyr räkning för avlivning och omhändertagande av hästen.

Så illa går det förstås inte alltid, men det är få fynd som visar sig vara just det.

Fast att köpa fjordhäst är väl egentligen per definition nästan alltid att göra ett fynd, om den är som den ska vara. Som jag skrev i början är de oftast för billiga, tycker jag. Den som vill köpa en lite "dyrare" fjordhäst har därför chansen att få riktigt mycket valuta för pengarna.

Om fler köpare förstår att värdera de riktigt bra hästarna, så tror jag också att det kommer att finnas fler sådana att hitta på marknaden. Men om köparna ska förstå att värdera och uppskatta våra fina hästar, så måste vi också våga visa att vi är stolta över dem.

Först då kommer fler att förstå vilka härliga hästar de är. Och så får vi förstås förklara att inte ens alla gula hästar är lika varandra - de är individer med olika egenskaper och förutsättningar. Många har en väldigt bra grund, och vi ska inte låta undantagen från detta förstöra rykte och pris för alla de som är bra och härliga hästar. Men vi ska hjälpas åt att påminna köparna om att se skillnaden, och då kommer de också att bli fler och fler som rätt värderar en bra häst.

En fjordhäst kostar precis så mycket som säljaren kan tänka sig att sälja för, OCH som köparen är beredd att betala. Tycker alla att fjordhästen är något att vara stolt över lär det därför troligen bli lite mer. Och då tror jag också att fler bra fjordhästar kommer att låta höra talas om sig.

 
 
2 kommentarer
Isabell

Riktigt bra skrivet! Jag håller med om att om man ska köpa en fjordhäst just nu är de flesta faktiskt rena kap!

Jan Jevring

Jag är veterinär och gjorde lumpen på Kavalleriet i Umeå där vi hade 400 hästar, halvblod. Alla väl inridna och inskolade i den tuffa uppgiften att kunna ridas 40 km, vara med vid överskepp-ningsövningar, då 2 hästar simmade på varsin sida av båten. De flesta kunde också köras, och de var överlag robusta och tåliga! Nu är jag intresserad av att köpa en Fjording. Gärna ett sto i åldern 1 - 5 år! Jag tänkte att jag ´kunde rida till affären för att handla och packa maten i sadelfickorna. Och som sällskap till hästen tänkte jag mig ett par dvärggetter och en hund!! Jag är 79 år men tämligen frisk!

Svar: Hej! Kul tanke och roligt att du vill ha fjordhäst! Men för hästens skull tycker jag inte att sällskap av get och hund räcker. Den bör få en hästkompis. Varför inte en fjording till som blir klövjehäst och handhäst? Då får du med rejält med mat och annat med!
Stuteri Kry