Spruta brunst?

Nu när säsongen går mot sitt slut brukar hingsthållarna ha en del bekymmer. De ston som lätt blev dräktiga är klara och har åkt hem. Det är de andra som är kvar, med alla förhoppningar, önskningar och större eller mindre problem.
 
En del har faktiskt inga problem alls. De har bara inte blivit dräktiga, fast allt är normalt, och en del av dem kommer att bli det nästa eller nästnästa gång de betäcks. Det är viktigt att komma ihåg innan man kastar sig över dem med olika behandlingar. Många vill gärna behandla med antibiotika när stoet inte blivit dräktigt på första eller andra försöket. Det KAN vara motiverat, men inte utan en ordentlig undersökning och bakteriologisk odling. Många gånger kan en sköljning dagen efter betäckning vara en bättre åtgärd, och som dessutom inte riskerar orsaka antibiotikaresistens.
 
Ibland strular brunsten, och som veterinär får man frågan om att spruta brunst. Det kan man behöva i vissa fall, särskilt som ston har en tendens att "haka upp sig" och stå kvar med gulkropp fast de inte är dräktiga. Det är förstås grundläggande och jätteviktigt att kolla att de faktiskt inte är dräktiga. Det har hänt mer än en gång att ett sto som inte brunstar visar sig vara dräktig, ibland till och med högdräktig... Om man sprutar ett dräktigt sto så kastar hon. Därför kan det vara bra att kolla om, för säkerhets skull, särskilt om man inte har full koll på när ägglossningen var, och hon kanske inte alls var på 16:e utan bara 14:e dygnet vid den första kollen.
 
Det finns många skrönor om vad denna spruta kan göra, både bra och dåligt. De flesta är inte sanna... Det som den gör är att bryta ner gulkroppen så att stoet kan komma i brunst, alltså det som normalt sker i varje brunstcykel. Om stoet inte har en gulkropp så har alltså sprutan ingen effekt alls, utom att ge de vanliga biverkningarna i form av svettningar och lite kolik (och det får de oavsett om de har gulkropp eller ej). Det går alltså inte att få fram en brunst direkt efter den senaste brunsten, eftersom det tar några dagar för gulkroppen att utvecklas.
 
Det går inte heller att få igång ett sto som inte har normala könsfunktioner, och brunsten brukar inte bli bättre av sprutan. Ibland blir den kortare än vanligt, men annars är det stoets egna vanliga förutsättningar som styr.
 
Så visst finns det saker som veterinären kan göra för att hjälpa till. Men viktigast är grunden; ett sto i bra kondition, harmonisk och med tillgång till sommarens ljus, värme och gräs. Och det gäller förstås också för hingsten. Jag håller tummarna för att alla som vill det ska få föl nästa år!
 
 
0 kommentarer