Grovfoderskörd

"Det är väl inte så brått, det är väl till hästar". Mer än en gång har jag fått den kommentaren när jag har haft önskemål om att få mitt foder slaget i god tid före midsommar. Jag har även av erkända tränare fått höra att det är bättre att vänta, för då blir det ju mer foder.
 
Men nu börjar de inse att jag vet hur jag vill ha det. Jag ligger lågt medan mjölkbönderna kör sin första skörd. Dels för att jag vet att då har jag inte en chans att få mitt foder prioriterat, dels för att månadsskiftet maj-juni är för tidigt för mina hästars behov. Då blir det foder för högmjölkande kor, ett foder som ofta måste balanseras upp med struktur i form av halm mm. Men sen tycker jag att det blir lagom någon gång i mitten av juni ungefär.
 
Då får jag ett foder med en bra balans, och oftast så mycket protein att jag inte behöver köpa massor av dyra tillskottsfoder. Med ett sådant foder brukar hästarna må bra, och de håller muskler och lagom hull. De brukar kunna äta rimliga mängder och får utöver det fri tillgång på halm.
 
För många år sedan var det ännu sämre skördeväder än i år, och mitt foder togs in extremt sent. Massor blev det verkligen, och jag tänkte att nu ska de väl kunna få fri tillgång. Så blev det inte alls. Fodret höll fortfarande rätt höga energinivåer, men väldigt lite protein. Det betydde att hästarna lade på hullet, men tappade muskler. Så det kunde inte alls bli mer hösilage än vanligt, men däremot en massa proteinkraftfoder. Först trodde jag knappt det var möjligt att de behövde så mycket, men när till och med shetlandsvalacken tappade muskler i rygg och kors, så var det bara att inse fakta. Dyrt blev det.
 
I år hann bönderna lagom ta sin ganska sena förstaskörd innan regnet återkom. Så jag fick vänta till nu, och gräset slogs i torsdags och plastades i lördags. Någon analys har jag inte än, men hoppas att den blir hygglig med tanke på att det verkar som att allt är sent i år, och jag förstått att de som skördat lite före mig fortfarande haft bra värden.
 
Analys ska det säkert bli. Då vet jag hur jag har det, och kan anpassa foderstaten efter läget. Nu ska jag bara bestämma mig för om den skörd jag fick kommer att räcka tillsammans med det som överlagrats sedan förra året, eller om jag ska göra ensilage även av min havre med insådd. Det kan bli lite snålt utan havren, men å andra sidan blir det säkert för mycket med den... Om jag fick garanti för bra väder i höst så skulle jag säkert satsa på lite egen havrehalm. Men vem vet det??? Detta med skörd är inte så lätt i praktiken...
1 kommentar
Anonym

Tack för en intressant och relevant text, som alltid! Från vilket företag beställer du dina analyser och hur utförligt bör man be dem analysera, bör man ha med mineraler oxå? (För mitt fall är det hårdpressat hö)

Svar: Tack! Jag har använts Hjortens lab de senaste åren, men tror inte det har så stor betydelse. Det som är viktigt är att välja hästanalys, då det skiljer från ko. Jag vill ha med de vanligaste spårämnena (fosfor, kalcium, magnesium) förutom energi och proteinvärden. Sen vill ju jag som har hösilage gärna få med ts också.
stuterikry.blogg.se