En hund för en hästvän

Många av de som har fjordhäst har också västgötaspets, har jag sett. Jag är en av dem. Jag tycker inte att det är konstigt att den som väljer en sund och frisk häst med trevligt temperament väljer en hund som också har de goda egenskaperna. Båda är dessutom nordiska urraser, och en del av vårt kulturarv.
 
För dem som inte har upptäckt västgötaspetsen tänkte jag passa på att skriva några rader. Det finns förstås mycket mer och ingående information att hitta på många andra ställen, om ni vill läsa mera.
 
Den vanligaste missuppfattningen är att västgötaspetsen är en jakthund. Kanske liknar de jagande spetsar till utseendet, men detta är en ras som under lång tid har använts som gårds- och vallhund. Det är kor som de är avlade för att valla, och många gör ännu vallanlagstester, varav en del är riktigt duktiga. Vår Humle har visat sig vara duktig på att valla. Inti har också gjort någon bra insats, men är för busig och vill gärna få fart på gänget.
 
Som gårdshund är de väldigt trevliga. Oftast lätta att fostra, då de har det följsamma vallhundstemperamentet. Samtidigt finns en stor arbetsvilja och energi. Det känns som att en promenad aldrig kan bli för lång, och de skuttar som delfiner i den djupa snön på skidturer, och älskar att få vara med. Våra hundar ställer upp på det mesta, och allra bäst tycker de nog om agility. Viltspår, lydnad, rallylydnad och en del annat har vi provat och tillämpas med framgång av många.
 
De är friska och tåliga, och pälsen är lättskött. De behöver sällan bada (om de inte hittat ett mysigt ställe att rulla sig), och pälsen står väl emot både kyla och nederbörd. Det är sällan de är dumma mot andra hundar, och jag har två hanar som aldrig bråkar med varandra, inte ens när den ena haft tik på besök.
 
Hur mycket de skäller varierar med individ. Vår första skällde nästan inget. Humle har lätt till skall när han blir ivrig, medan Inti mera skäller för att vakta. Att de skäller en del är en naturlig del av deras sätt att arbeta som vallhund, men som jag ser det går det bra att hantera.
 
En stor hund i litet format, och en kompis som alltid är villig att hänga med. Om du inte bekantat dig med denna ursvenska härliga ras, så gör det! Den passar bra även med andra hästar, och förstås även för dig som inte har häst.
1 kommentar
Anonym

Håller verkligen med i allt du skriver! Underbar hund, går ihop med alla slags djur. Våra västgötar går lösa bland våra hönor, syns att de gjort det i årtusenden😊. Våra hästar har de heller aldrig brytt sig om.

Svar: Roligt att höra!
stuterikry.blogg.se