Minska dammet
52 % av hästarna i Storbrittannien fodras med hö under stallsäsongen. Även hö av bra kvalitet innehåller dammpartiklar. För att minska dammet rekommenderas att ha hästarna ute så mycket som möjligt och att se till att ha en bra ventilation med minst 5 luftbyten per timme.
Hösilage innehåller mindre damm än hö, men ju torrare ju mer damm. Det finns också problem med att det förstörs av aeroba bakterier efter att balen öppnats, och bakterier bryter ned det efter ungefär tre dagar.
Att vattna höet är en gammal metod att minska mängden damm. Om man vattnar grundligt i tio minuter reduceras dammet med 99%, men man sköljer också bort många viktiga näringsämnen, som mineraler. Fodret blir också fort dåligt efteråt och efter nio timmar finns betydande mängder sjukdomsframkallande bakterier. Efter 16 timmar finns risk för endotoxiner, alltså förgiftning av fodret.
Att ånga är då ett alternativ som de tittat på. I hemmabygge finns risk för ojämnt resultat. Att använda en färdig lösning med spetsar som fördelar ångan och håller koll på temperaturen ger ett jämnare resultat. Näringsämnen förstörs inte, men mängden lösliga kolhydrater sjunker i varierande grad. Ångningen måste pågå 10 minuter i 104 grader för att fungera. Man kan också ånga halm och hösilage. Processen är dock tidskrävande och den utrustning som finns har begränsad kapacitet. Jag upplevde också att den ånga som kom ut från maskinen var irriterande och innehöll sådant som inte kändes bra att andas in. Så för egen del fortsätter jag med hösilage, mycket utevistelse och så bra foderhygien som jag kan. Jag har heller inga hostiga hästar. Men det var ändå spännande att höra dessa tankar.