Vet du vad du gillar?

Vet du vad det är för bilder du gillar och delar på Facebook? Ja, du vet säkert vilken typ av bilder som du tycker om, och som du trycker på gilla-knappen för. Men vet du alltid vad de har för bakgrund?
 
Jag undrar det ganska ofta när det dyker upp "roliga" bilder på djur i mitt flöde. Jag kan förstå varför de roar folk eller kan skapa sympati. Nu har det uppmärksammats att man inte ska ta selfies med vilda, utrotningshotade djur. Bra det.
 
Men det finns bilder på vanliga, tama husdjur som inte heller är så bra för djuren. Personligen gillar jag inte bilder där djuren förmänskligas och får kläder för människor eller sätts i mänskliga situationer, som är onaturliga och konstruerade för djuren. På en del av dessa, och en del andra, kan man ana att djuren är drogade.
 
Jag tycker inte att det är OK att droga djur för att ta en rolig, gullig eller uppseendeväckande bild. Lugnande medel är bra att använda när de behövs för djurets skull, t..ex. vid behandlingar och undersökning hos veterinär. Inte annars.
 
Jag tänker inte visa något exempel här. För jag vill ju inte dela dessa bilder fler gånger. Men jag tror att du ändå kan känna igen dem om du tänker efter. Så för djurens skull: låt bli att sprida och uppmuntra dem. Det finns ju så gott om fina bilder på djur som mår bra och är charmiga alldeles naturligt och på sina villkor.
 
1 kommentar
Anna O

Det finns ju tillräckligt många roliga videosnuttar från riktiga vanliga situationer i den mer eller mindre vanliga vardagen med djur! Jag är eventuellt inte så kräsen, men jag roade mig kungligt förra veckan med att övertyga en halvårsgammal katt om att hon skulle döda en tom hushållspappersrulle.

Svar: Precis! De är ju ännu charmigare på riktigt!
Helena