Träna på att tävla

Tävlingssäsongen har rullat igång så smått. Fast inte för oss. Efter många år på ponnytävlingar är den perioden över, och vi har ingen häst som är aktuell för tävling i år.
 
Men jag kan se många andras erfarenheter och resultat så fort jag tittar ut i flödet på internet. Rosetter, priser och glada miner, eller ibland nerver, misslyckanden och besvikelser. Lätt att känna igen alltihop. Med tiden lärde vi oss några saker, som jag tycker är extra viktigt med att tävla. För att det ska vara roligt, och för att det ska bli bra.
 
1. Träna på att tävla! Det räcker inte att ha tränat alla moment, eller dressyrprogrammet hundra gånger. Det är så mycket annat som är annorlunda med att tävla, vare sig du är nervös eller inte. Det finns publik, speaker, okända hästar, okänd plats (eller känd plats som ser annorlunda ut - ibland nästan värre...) och mycket annat. Hur länge behöver jag rida fram? Hur lång tid tar alla förberedelser? När kan jag äta så jag orkar? Och hur är det med hästens mat och vatten? Allt detta behöver man träna på innan resultatet på banan kan bli bra. Ge dig och hästen tid och tillåtelse att det tar tid att träna på detta. I början får det vara bra nog att genomföra, komma ihåg programmet eller banan, och vara på rätt plats i rätt tid. Om du är det och dessutom kommer ihåg att vara vänlig mot din häst, dina konkurrenter och funktionärerna så har du gjort en bra tävling!
 
2. Tävla mot dig själv och dina mål. Du kan inte påverka dina konkurrenters resultat, och ska i vart fall inte försöka inrikta dig på att förstöra för någon - det blir inte roligt alls! Så koncentrera dig på dig och din häst och vad ni kan göra. Sätt upp dina egna mål. Vi har för vår del ofta tävlat för att klara prestationsmedaljer, som finns i olika valörer för fjordhäst, och som bara handlar om att klara vissa nivåer (viss procent i dressyr eller felfri hoppning), inte om placeringar. Även sedan de var vunna så har vi haft våra egna mål, som kan vara stora eller små. Att vinna rosetter är kul, men det är inte alltid som de bästa ritterna belönats med pris - för att konkurrenterna var ännu bättre. Så var glad när du gjort det du önskat. Tänk också framåt. Att analysera vad som gick dåligt kan nog vara nyttigt, men på tävlingsplatsen gäller det att blicka framåt. Halt och inridning blev vingligt - nåja, nu tänker vi på alla de kommande bedömningspunkterna, en i taget.
3. Var snäll mot dig och alla andra. Om du är sur och stressad och inte är juste mot din häst, så kommer alla att se det, särskilt om du som vi skulle ha en häst som är ljusbrunblack och inte smälter in bland alla bruna. Så var bussig mot hästen - om den inte gör det bra så har du antagligen inte gett den rätt förutsättningar. Och ge dig själv chansen att få vara lagom bra. Det är ingen som minns om det inte gick så bra, om du bara uppför dig vettigt hela dagen. Men kanske är det någon som minns den glada ryttaren som klappade om sin häst, och att de verkade ha roligt ihop. Då kan det bli roligt för alla.
 
4. Tacka funktionärerna. Innan vi åkte hem brukade vi alltid säga tack i sekretariatet, och det skadar ju inte att tacka andra under dagen heller. Säga något snällt till dörrvakten, eller så. Utan alla dessa frivilliga personer så skulle det inte bli tävling alls. Alla kanske inte är fullkomliga, men hjälp dem hellre än skäll, så blir det nog bättre nästa gång. Och framför allt blir det kanske en nästa gång om vi är hyggliga mot varandra.
 
Lycka till!
1 kommentar
Anna O

Det var kloka råd, som jag skulle rekommendera att den som ska tävla läser tillsammans med de(n) som ska vara medhjälpare, så att alla är överens och vid behov kan påminna varandra.

Svar: Tack för det! Och visst kan man behöva påminnas om detta, inte minst åt att vara glad när man klarade allt detta. Det kan vara t.ex. värt att fira att man nådde sitt eget mål att minnas programmet och genomföra alla moment helt OK.
Helena