Kan hästar hållas i flock?

 
 
Att hästar kan hållas i flock, även om åldrar och kön är blandade, var slutsatsen av en forskningsstudie. Självklart bra att sådana saker undersöks och stöds av forskning, men nog kunde man väl räkna ut det redan innan? Eller kanske har vi kommit så långt från naturen och urhästen i vår hästhållning att vi faktiskt måste kolla om det fortfarande fungerar att hålla hästar som sociala varelser med behov av social kontakt.
 
Många hästar hålls ensamma, i små ynkliga hagar, och med utsikt över andra hästar i likadana små hagar. Ofta är de bara där några timmar och står sedan större delen av sin övriga tid i en ännu mindre ruta, en box. Ofta görs det dessutom av omsorg om hästen.
 
Ägaren är rädd att hästen ska skadas av att umgås med andra hästar, bli sparkad eller liknande. Hästägarna kan också vara oroliga för att det ska vara svårt att hämta sin häst om den går i en flock, att de själva ska bli skadade. Ibland är de också rädda för att andra hästar ska förstöra hästens fina och dyra täcken.
 
Forskningsstudien studerade 61 olika flockar i de nordiska länderna. De undersökte hur mycket skador hästar hade direkt efter introduktion av ny häst i flocken och efter fyra veckor. De tittade också på hur det fungerade att hämta en häst från flocken och hur olika individer reagerade på ett skrämmande föremål. De hade både flockar med enhetlig ålder, enhetlig könsfördelning och blandade flockar. I vissa flockar var gruppen konstant, och i andra byttes medlemmar ut.
 
I alla flockarna var skador ovanliga och nästan enbart ytliga. Islandshästar hade färre skador än varmblod och islandshästarna reagerade mindre på skrämmande föremål. Forskarna kunde inte påvisa skillnader mellan olika typer av flockar, utan både blandade och enhetliga flockar kunde fungera bra.
 
Jag har som hingsthållare och hästägare varit med om många olika hopsläpp. Om ytan är stor nog så brukar det så gott som alltid gå bra. Som veterinär har jag vid några få tillfällen fått avliva hästar med benbrott i hagen. Oftast vet ingen om hästen halkat och brutit benet eller om den blivit sparkad. Men jag vet att även ensamma hästar kan få sådana skador.
 
Och jag tror att det ibland är för lätt att titta på fysiska skador, små sår i huden är ju det vanligaste vid hopsläpp. Jag tänker att sådana skador nog är rätt fjuttigt jämfört med den psykiska frustration hos en häst som aldrig får bli kliad av en annan häst, eller busa med en kompis i full galopp i en rejäl hage. För mig är det självklart att sträva efter att hålla hästar i flock. Det är naturligt för dem, och de allra flesta mår bra av det och trivs med det. Åtminstone om de fått lära hästspråket från början - det minskar också skaderisken.
 
Om du vill läsa mer:
1 kommentar
Anna O

Nä, att konstatera att man kan hålla hästar i flock behövde man väl knappast en förskningstudie för. Men med utgångspunkt från den här studien kan man säga att risken för skador är överskattad, och det är en nog så viktig slutsats när så många håller sina hästar ifrån stora hagar med kompisar av just det skälet!

Svar: Helt klart viktigt att tala om, och eftersom det är ett problem så är det bra att det görs studier om detta. Men ibland kan jag inte låta bli att undra hur mycket forskning som behövs för att alla ska förstå att hästar är flocklevande grovfoderätate, som fortfarande mår bäst av att leva så, och få ströva långa sträckor varje dag.
Helena