Göra skillnad

 
Det är exteriörkurs på Tranås ridklubb den här helgen. Jag har nöjet att träffa en entusiastisk skara deltagare under två dagar, och få prata om exteriör, prestation, gångarter och avel. Många är unga och har fått förmånen att ta del av ungdomssatsnigen från Svenska hästavelsförbundet och HUS, hästnäringens ungdomssatsning. Det gör ju skillnad även för oss som arrangerar, förstås. Inte minst är det roligt att många kommer, och att de nu får chansen att följa upp grundkursen från i fjol med en fortsättningskurs. Några är äldre och får ta kostnaden själv. Blandningen av olika bakgrund i ålder, erfarenhet och hästraser man kan, ger en bra mix för kursen.
Det är mycket som krävs för att få en kurs som denna att fungera och bli bra. Självklart gör det skillnad att SH bidrar ekonomiskt. Likaså är den positiva inställningen från Tranås ridklubb, och den goda maten som deras funktionärer serverar oss, jätteviktigt. Detta är grundbultar för det hela.
Och så har vi dessa fantasiska hästägare. Som tar sin dag och kommer och visar upp en eller ett par hästar. För att ge oss bra träningsmaterial vid bedömningen, och som lyssnar intresserat på diskussionerna. De springer och springer igen så att alla får se. De tar med sig sina fina tålmodiga hästar, och de berättar stolt om deras meriter och hur exteriör och prestation hänger ihop. Men de visar också svagheter, och säger i slutet att eleverna ska passa på att titta just på den detaljen.
Jag blir alldeles varm om hjärtat. Jag hoppas att jag kunnat säga tack så att de förstår vad de betyder för att nya domare ska få chansen att lära. Eller de som inte blir domare i alla fall får med sig nya insikter och förståelse. Och respekt för allt arbete som ligger bakom. Och inte minst att kärleken till individen finns där, vilka poäng vi än gav. Föreningsarbete när det känns som bäst. Det har varit mycket att förbereda, men när allt rullar på så är det bara så kul! Bilderna visar lördagens hästar: new forest, russ och fjordhästar. Idag kör vi vidare med ett nytt gäng.
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer