Använder inte ligghallen?

 
 
Då och då hör jag någon säga att deras hästar inte använder ligghallen. Det stämmer nog, men jag håller inte med om att det är ert bevis för att hästar har det lika bra utan. 
 
Om den inte används tror jag snarare att man bör söka orsaken. Ibland ser jag att hästarna inte vill eller vågar gå in för att in- och utgångar är för smala eller för få. Speciellt en ranglåg häst behöver känna sig trygg med att komma undan om den ska vilja gå in. 
 
Sedan bör man också fundera på placeringen. Hästar gillar att ha utsikt över omgivningen. Kan de se ut och känna sig trygga? Och hur är det med placering i förhållande till vind och annat?
 
Är komforten i ligghallen bra? Det spelar förstås också roll.  
 
Till sist en påminnelse om att hästar inte sover åtta timmar på natten. De delar upp sömn och vakenhet i flera kortare perioder. Så om alla är ute i hagen vid midnatt betyder det inget. Däremot är det nästan alltid så att våra sover förmiddag vid nio-tio på förmiddagen.
 
Vår ligghall är flitigt använd. Alla ligger och vilar där. Men inte samtidigt. Någon håller vakt. Och när vårsolen kom fram la sig Desolett för ovanlighetens skull utanför. Det var väl för skönt i solen efter en lång vinter :-)
 
1 kommentar
Katarina

Åh vad jag tycker om din blogg, du skriver så mycket kloka saker :) I förra stallet hade vi en "felaktig" ligghall, som hästarna använde massor ändå - troligtvis för att de var trygga med att gå in där även om de inte kunde ha full koll på hagen samtidigt. Min häst stod ofta och vaktade.

Svar: Tack! I en stabil och trygg flock kan mycket fungera, trots att man gjort fel. Och förstås är en trygg flock jättebra. Alltid intressant att se detta med vakter och hur de agerar tillsammans. De har mycket att lära oss - om vi vill lyssna!
Helena