Djurvän - hela vägen?

Är du en riktig djurvän? Beredd att ta ansvar hela vägen? Eller tycker du att djur inte ska behöva dö?
 
Det är klart att man kan tycka och önska. Vill ju att våra djur ska leva länge och bra. Helst aldrig bli sjuka och dö. Eller behöva avlivas.
 
Just det, avlivas. Att ta det ansvaret också, om man är en riktig djurvän. Ett jättesvårt beslut. Men ofta nödvändigt en dag, om djuret inte ska lida i onödan. För vår skull. För att vi sviker.
 
Jag fick höra om ett riktigt svek igår. Djurrättsaktivister hade tagit sig in på ett slakteri. De stoppade slakten och transporter in till slakteriet. De menade att de gör det för djurens skull. För att rädda djuren. Till livet.
 
Men jag tror inte att de vet vad de talar om, eller vad deras olagliga aktion får för effekter. För djuren. Om jag är rätt underrättad var en av transporterna en häst som skulle till slakt. Hästens sista resa. En älskad häst som inte längre mådde så bra. Den var frisk nog att kunna transporteras och kunna användas för livsmedel. Men det var dags för den att få sluta sina dagar.
 
Den transporten fick vända. Jobbigt för hästen, som behövde få slippa leva längre. Ännu värre för människorna runt hästen. Jag är helt säker på att de älskade sin häst. De visste att den behövde avlivas, och de ville att det skulle göras på ett skonsamt och bra sätt. Som till exempel på slakteri. Hästen bryr sig inte om vad som händer med kroppen efter döden.  En del människor tycker att det är svårt att tänka sig att deras häst blir livsmedel. De kan välja andra alternativ. Men för hästen spelar det faktiskt ingen roll.
 
Däremot spelar det roll att den behöver få en ny tid, komma en annan dag. Ett helt onödigt lidande för att några tror att de är djurvänner. Några av andra likasinnade undrade om det gick att få köpa hästen och rädda den till livet. Men faktum var ju att hästen behövde räddas från att leva vidare när livet inte längre var bra. Det hade ägaren förstått, men inte aktivisterna.
 
Dessa aktivister orsakade även de andra djuren ett helt onödigt lidande den dagen. De som inte måste vända fick stå flera timmar i transporten i onödan. Det orsakar stress. Kanske fanns det mjölkkor med, kor som på grund av fördröjingen fick mycket mjölk i juvret. Och i vilket fall som helst en onödig fördröjning för djuren.
 
Fast jag tror inte att aktivisterna varken bryr sig eller förstår detta. De vill skapa uppmärksamhet och opinion. Om en del djur får lida på vägen kan de kanske tycka att det är värt det.
 
Att vara en riktigt djurvän innebär att ta ansvar även för de svåra besluten. Och att ha en kunskap som utgår just från djuren, deras behov och upplevelse.

 
4 kommentarer
Ingbrit Gunnarsson

Så klokt och bra formulerat! Skicka detta så att fler kan läsa!

Svar: Tack! Det går fint att dela så mycket du vill.
Helena

Anita

Som vanligt såå klokt skrivet! 👍

Svar: Tack! Det betyder mycket att få sådan återkoppling.
Helena

Bunny Therése

Men alltså va? Nej? Du har ju inte förstått någonting? Ingen av aktivisterna menar att man inte ska få avliva sitt sjuka djur, ett djur som varit ens bästa vän i antagligen flera år. Är ditt djur sjukt, som du har ansvar för, då ska du självklart få avliva detta djuret när den dagen kommer.

Det var inte det aktivisterna ville stoppa.

Det aktivisterna (vi) vill stoppa är massproduceringen. Masslakten som sker varje dag, av hundratals djur som lever under usla förhållanden, som utnyttjas, som bryts ner och fördärvas, för att människor "ska äta mat". Det är den brutala konsumtionen av djur som vi vill stoppa.

Den som bryr sig om djur betalar inte någon för att döda dem och sedan äta dem. Punkt slut.

Att en sjuk häst kom i kläm det är tyvärr bara otur.

Svar: Nej, det är inte otur att det kom en sjuk häst i vägen. Det kommer att vara både djur och människor som far illa så länge aktivister tycker att olagliga metoder kan försvaras av de syften de ser. Och det var inte bara hästen som for illa. Det kanske var värre för andra djur, djur som inte var vana att transporteras och som fick vänta timmar i onödan på grund av aktionen. Djur som offrades medvetet av aktivisterna, eller av okunskap om vad detta betyder. Man får ha olika åsikter, men extremism och att gå över gränsen till det olagliga är aldrig ok. Jag delar heller inte aktivisternas svartvita bild av verkligheten. Jag har sett och förstått mycket om hur djuren i lantbruket har det, och jag delar inte din verklighetsbeskrivning. Den som bryr sig om djur skulle inte utsätta dem för det som aktivisterna orsakade.
Och den som verkligen bryr sig om djur kan mycket väl tänka sig att slakta sin häst. Hästen avlivas med den mest skonsamma avlivningsmetoden på slakteriet, som jag ser det, och att kroppen sedan behandlas med respekt och tas tillvara som livsmedel är inte något som hästen lider av, men däremot kan det ge hästägaren möjlighet att minska kostaderna för avlivning och kunna använda de pengarna till saker som är bra för andra hästar. Man får inte mycket betalt för en häst till slakt, men andra alternativ är dyra, så jag tycker att det är klokt och genomtänkt, inte minst med tanke på miljön, att välja det alternativet.
Du måste inte äta kött, om du inte vill, men om du verkligen bryr dig om djur har du en del att lära och läsa på. Jag hoppas att fler djur slipper drabbas av otur när aktivister är igång.
Helena

Jesper

Hade majoriteten av djuren oturen att att "drabbas" av djurrättsaktivister eller köttätare?
Djuren stressades för att de på grund av människan föds upp med avsikt att massakreras i slakteri. Du pratar om att förstå djuren ifrån deras perspektiv: Kan du då förstå att de inte villa dödas från första början? Att koncentrera sig på konsekvenserna av aktivisternas aktion är att helt missa grundproblemet.

Svar: Vi har olika utgångspunkter och olika slutsatser, och det är helt ok. Men att gå över gränsen till det olagliga är aldrig ok. Debatt kan föras, men hot är en dålig metod. Att du väljer ordet massakreras säger mig att du nog heller inte vet hur djur hanteras på slakteri eller för den delen innan dess. Om du väljer att inte äta kött är det ditt val, men jag vill påminna om att livet inte är så svartvitt som det målas upp av vissa, och att döden är en del av livet, även för djuren. För mig är det viktigast att djuren har det bra under sitt liv. Att utsätta djur för onödig stress för att genomföra en kampanj är inget som kan ursäktas av de skäl som du nämner, tycker jag.
Helena