Är det farligt att äta snö?

 
"Är det farligt för hästar att äta snö?" Frågan dyker upp då och då, ibland som ett påstående också. På sina håll i landet ser vi ut att få en vit jul, så hur ska man tänka om detta då?
 
Jag tänker att det är ganska enkelt. Om snön är ren så är det ju bara vatten. Alltså inte farligt alls i sig.
 
Men, och det är ett viktigt men: det betyder inte att hästar kan tillgodose sitt behov av vatten genom att äta snö! Om man tänker att de kan det - ja, då blir det farligt att äta snö!
 
Snö har ungefär 10 gånger så stor volym som vatten. Det betyder att hästen (eller andra djur) måste äta väldigt mycket snö för att täcka behovet av vatten. Snö är dessutom kallt. Så det kyler ner kroppen och kräver en massa energi för att kompensera detta. Det är inte bra, inte ens för en överviktig häst.
Kort sagt så får de inte i sig tillräckligt med vätska genom att äta snö. De behöver vatten för att må bra. Om de dricker för lite finns risk för kolik (främst förstoppning) och andra hälsostörningar. Och om en häst äter mycket snö kan man fundera på vad som är orsaken - har den inte tillräckligt med friskt vatten eller har den för lite grovfoder?
 
Fallen av kolik ökar ofta vid juletid. En del hästar rör sig mindre, det kanske är halt i hagen. Det finns några saker du kan göra för att minska risken att din häst får kolik:
 
1. Se till att den har friskt vatten, helst tempererat alltid (en elvärmd balja i hagen är en prima julklapp till hästen)
2. Ge den fri tillgång till grovfoder, dygnet runt. För lättfödda hästar gärna halm till en del. då minskar risken för kolik och hästen kan dessutom hålla sig varm.
3. Låt den vara ute och röra sig i hagen, med kompisar helst, under så stor del av dygnet som möjligt. Om den inte har ligghall måste den förstås in för att kunna ligga och vila också.
4. Minimera kraftfodret. Ge kraftfoder om du måste, men först efter att ha försökt täcka behoven med ett lämpligt grovfoder.
0 kommentarer