Intressanta nyheter

 Jag har förmånen att få åka på många intressanta konferenser i mitt jobb. Nu senast var jag på den stora nordiska hästveterinärkonferensen i Bergen, Norge. Jag träffade många duktiga och trevliga kollegor, och jag lyssnade på givande föreläsningar om flera olika ämnen. Några av dem kommer jag att beröra i bloggen framöver. 
 
På utställningen finns också en hel del nytt och nyttigt. Ibland avancerad teknologi, ibland enkla smarta lösningar. 
 
En sådan enkel lösning, som det ska bli spännande att höra erfarenheter om, var en ny variant av bandage. Mjuk, elastisk och smidig att trä på (som en ring som töjs ut lätt och dras över hoven) och luftig med hål. Det verkade enkelt att låta den hålla fast en kompress eller liknande över ett sår som behöver skydd. Smidigare än att krångla med bandage, tror jag. Den var också tvättbar, och förhoppningsvis hyfsat hållbar. Kanske kan den vara ett bra komplement för vissa hästar. 
 
På mässan fanns också honung för sårvård. En produkt som kommer mer och mer, och som många är väldigt nöjda med. Det är de antibakteriella egenskaperna man är ute efter, och kanske finns det också annat som är bra för läkningen. Det kan säkert vara ett välkommet komplement till sårsköljning, som förstås är basen när man sköter om sårskador. Och det känns väldigt mycket bättre än att slaska med salvor med antibiotika. Helt klart är att man i första hand vill använda sådant som är snällt mot kroppens egna läkande funktioner, och därför undviker starka medel som varit på modet tidigare. Det känns bra. 
 
Läkemedel är förstås bra och nödvändigt ibland. Men om man kan slippa antibiotika till de flesta sår är mycket vunnet. Jag passar på att påminna om att det däremot kan vara klokt att låta en veterinär kolla såret i ett tidigt skede. Sår, speciellt på benen, eller nära ögat, är ju alltid en speciell risk då de kan involvera känsliga delar som leder och senor (eller ögat). Då kan det behövas andra insatser. Fråga din veterinär om du är osäker.
4 kommentarer
Desiree Jonsson

Min ena hingst drabbades av allvarlig sårskada i somras och läkte ihop väldigt fint, och både jag och veterinären vill gärna tro honungssalvan (Kruuse Manila G) hjälpte en hel del.

Min far var (bland annat) biodlare, så jag kan förstås redogöra för honungens fantastiska egenskaper 😉

Jag hoppas bara djurägarna förstår att det är den förslutna, sterila honungen som ska användas, att man inte kan smeta på vad som helst. Och det cirkulerar visst redan falsk manuka-honung gjord på sirap.

Svar: Det finns en del studier att läsa, för den som vill kolla djupare och läsa mer om vilka antibakteriella egenskaper som finns.
Helena

Desiree Jonsson

Jag kan ju inte redigera min kommentar i efterhand..
Givetvis heter honungssalvan Kruuse Manuka G. Min iPad väljer gärna sina egna ord..

/Desirée

Svar: Det finns flera märken. Jag har inte gjort någon fullständig jämförelse, men det finns mer än en som är seriös.
Helena

Desiree Jonsson

Javisst finns det fler märken, jag avsåg inte göra reklam. Det var den honungen jag fick av den distriktsveterinär som behandlade sårskadan, och som jag sedan ser till att ha hemma, för jag vill tro att jag kan lita på att veterinärerna säljer ”seriösa” produkter.

Svar: Det hoppas jag att de gör. Veterinärerna är skyldiga att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och det gör de allra flesta.
Helena

Anonym

Spännande!
Förr använde man strösocker i bensår på människor som var väldigt läkande. Finns saker att prova med andra ord.

Svar: Det finns alltid mer att lära. Och ibland hittar man grunden i gammal kunskap, som kan vidareutvecklas. Spännande är det!
Helena