Men den har inte ont...

Men den har inte ont... Hur många gånger har jag hört det? Om den gamla halta hunden, eller hästen, eller vad det nu är...
 
Hunden anses inte ha ont om den inte gnäller. Eller för att den äter sin mat och viftar på svansen. Hästen har bara en rörelsestörning, eller värmer ur, eller så gör den så för att slippa jobba...
 
Det sistnämnda möttes jag av vid besiktning på tävling. En ganska ung häst var tydligt framhalt. Jag trodde inte alls på att hästen hade räknat ut att den kunde halta för att undkomma dagens arbete, även om jag tror mycket om djurs klokhet. Men de fick skritta den en stund och komma tillbaka, och den var i stort sett likadan. Det ingår inte i tävlingsveterinärens uppgifter att ställa diagnos, bara att avgöra om den är i skick att tävla. Men för hästens skull valde jag att göra lite extra. Så jag frågade om jag fick göra ett böjprov. 
 
Jag började med det ohalta frambenet, vilket ägarna inte noterade. Det gick fint, men när vi kom till det andra så visade hästen redan vid böjning att det gjorde ont. I varje fall tolkade jag motståndet och spänningen som tecken på smärta. När den fick trava iväg var den mycket kraftigt halt. Jag hade inte längre svårt att övertyga dem om att den inte borde tävla den dagen, och att det var dags att kolla upp vad som orsakade hältan. 
 
Det finns djur som haltar utan att ha smärta, där rörelsestörningen beror på annat än smärtsamma tillstånd. Men de är säkert mycket färre än de som har ont, och också mycket färre än de som inte visar hälta och ändå har ont. Ett vanligt exempel på det är dubbelsidig hälta. Det går ju inte halta på flera ben samtidigt. 
 
Istället visar dessa dålig gång, kanske börjar stanna vid hoppning eller visar ovilja på annat sätt. Jag träffade en som kämpade på troget, men svettades onormalt och flåsade. Det var ingen infektion, inget fel på hjärta eller lungor, men en kraftig dubbelsidig frambenshälta. 
 
Vid väldigt kraftig smärta kan djuren också bli skenbart lugna och stillsamma. Inåtvända och svårkontaktade. Det händer ibland vid kolik. När kolikhästen som förut kastade sig i plågor blir alldeles lugn och bara står, då kan det ofta vara ett dåligt tecken, ett tecken på att magsäcken eller något annat brast. Trycket och smärtan lättade, men i samma stund försvann också hoppet om räddning. Hemskt att se. 
 
Det är sällan djuren är så dumma och tröga som de ibland får höra. Det är människorna runt dem som är dåliga på att läsa och förstå deras signaler. Det kan vi bli bättre på, om vi vill. Och om du är tveksam; ta det säkra för det osäkra och utgå från att det gör ont, och att det behöver kollas upp.
 
 
3 kommentarer
Anonym

Hade en häst som verkade helt normal till jag bytte sadel, då protesterade han. Vi åkte och kollade upp det och han hade ont i ryggen och hade troligtvis haft det ganska länge. Men arbetsvillig som han är så hade han bara varit tyst och bitit ihop.

Svar: Det är nog många hästar som är alldeles för snälla och arbetsvilliga. Hoppas din häst mår bra igen!
Helena

Anita

Du skriver så klokt!

Svar: Tack!
Helena

Anonym

Amen!

Svar: :-)
Helena