Självklart, eller?

 
I förra veckan hörde jag civilministern tala. Jag var på Växas stora konferens för lantbrukare och rådgivare. Veckan innan hade landsbygdsministern varit med på ett liknande möte. Han hade inte mycket nytt att säga, tyckte jag.
 
Civilministern var tydligare. Han sa det som jag försökt övertyga om i mer än tio år. Och jag tänkte att det förhoppningsvis betyder något när en sådan person uttalar sig bestämt. Man får hoppas att det inte bara var vackra ord innan valet, alltså.
 
Han sa: "Ställer vi höga krav på djurskydd då är det också självklart att vi ska ställa de kraven vid offentlig upphandling. "
 
Han uppmanade alla att gå hem och se till att alla kommuner och landsting lever upp till detta. Att maten i skolan, äldrevården och på sjukhusen ska uppfylla de svenska djurskyddskraven. Självklart för trovärdigheten i politiken, tycker jag. Och ett mycket viktigt krav för hållbara och säkra livsmedel. Livsmedel som är producerade utan onödig antibiotika, och med en bra djurhållning som strävar efter att arbeta förebyggande för att ha friska och välmående djur. Viktigt för djuren, för landskapet och för oss. 
 
För oss vanliga konsumenter löser vi det enklast genom att köpa svenskt. Jag frågar och kollar jämt. I mataffären,  på restaurangen. Jag vill ha svenskt kött, svensk ost och svensk mjölk. Gärna också svenska grönsaker och frukter. Men jodå, jag äter bananer och apelsiner också...
 
För kommunerna är det inte lika enkelt att bara välja svenskt. Men med rätt ställda krav så kan man lyckas få det. Om det skulle slinka med lite norskt kött så bekymrar det mig inte. Risken är liten förresten.
 
Jag hoppas nu att många tar civilministern på orden. Kolla att din kommun lever upp till denna viktiga sak. Viktigt för vår landsbygd, våra lantbrukare och också för vår hälsa. Om någon frågar, visar intresse och bryr sig så ökar chansen betydligt att det också kommer att ske. Kommer du att fråga hur det ser ut i din kommun?
 
 
 
0 kommentarer