Ponny eller häst?

 
Säger du fjordhäst eller fjordponny? Fjordhäst heter det i rabeskrivningen och är rasens officiell namn i alla de nordiska länderna. Fjord pony kan man se ibland i engelsk litteratur, men också mer och mer ofta när människor skriver om sin fjording så används ordet ponny. 
 
Och då tänker jag inte på sammanhang som "slutmätt C-ponny" och liknande. Utan mer generellt då någon ska berätta om sin fjordhäst. Jag borde väl skriva "berätta om sin fjordponny", men det tar emot. Jag är inte bekväm med det. 
 
Jo, det är sant att de flesta fjordhästar håller ponnymått, alltså kan mätas in till högst 148 cm vid mätning. Och då kan de tävla i ponnyklasser, om ägaren vill. Eller som stor häst, ifall man vill det - det går bra även för en häst under 148 cm. 
 
Men det finns ingen maxgräns för mankhöjden, som för ponnyraserna. Och i inlägg efter inlägg ser jag olika personer förklara att en fjording på t.ex. 142 cm inte kan jämföras storleksmässigt med en ponny med samma mankhöjd. Oftast. Det där med storlek är ju så mycket mer komplext än bara centimeter mankhöjd. Mankhöjden i sig påverkas förstås av själva mankens storlek. Men hästens storlek handlar ju också om dess kroppsbyggnad som helhet, inte minst halsansättning, och gångarter. 
 
Men jag tänker att det också beror på att fjordhästen, som jag ser det, inte är en ponny. Utan en häst. Precis som islandshästar, som inte heller brukar kallas ponnyer av de som företräder dem. Häst är ett nordiskt ord i grunden, och russ och horse har nog också samma ursprung. Medan ponny är en benämning för främst de brittiska raserna. Där har de också cobbar, som en annan typ av häst. 
 
Vi som dömer pratar ofta om ponnykaraktär. Kanske är det bättre att en fjordhäst har lite ponnykaraktär än att den är alltför "hästig". Med hästig sammanfattar man ofta egenskaper som långa öron,mångt huvud, långa skenor, och det vill man ju inte se på en fjordhäst. Men jag skulle nog inte heller vilja att domaren sa att min fjording hade bra ponnymodell. Rastypisk eller "med bra raskaraktär" gör mig mycket gladare 
 
Och kanske kan man säga att det lite handlar om att vara stolt över vår gamla nordiska ras, vår fina urhäst. Det finns säkert viktigare saker att prata om. Men trots att alla mina fjordhästar har hållit ponnymått vad gäller mankhöjd, och trots att vi har tävlat i väldigt många ponnyklasser, så kommer jag nog envisas med att prata om just fjordHÄSTAR. 
 
2 kommentarer
Lina från grannar på landet

Åh vilka underbar bilder! Ser jätte mysigt ut!

Svar: Tack! Vi har det härligt med våra hästar. Aska Kry och Finja Kry på bilderna.
Helena

Lella

Det som jag tidigt lärde mig av de som hämtade fjordhästen till Finland (de bodde i grannbyn) var att i Norge finns det ingen ursprungsponny, utan bara ursprungshästar, mannen i den familjen var norsk. Då har ändå Norge tre ursprungsraser, NordlandsHÄST (ponnymått), FjordHÄST (ofta ponnymått) och DöleHÄST (oftast hästmått). Så i min värld finns det bara fjordHÄSTAR, inga ponnyer över huvudtaget.

Svar: Ungefär som jag lärt också :-)
Helena