Smart konstruktion

 
Har du tänkt på vilken fantastisk konstruktion hästars päls är? Eller är du inte medveten om alla fina funktioner som följer med? 
 
Jag tittade på rimfrosten i pälsen en kall dag för ett litet tag sedan. Denver var alldeles grå i manen av rimfrost, och såg mycket mer stickelhårig ut än vanligt. Fjordingarna var även de alldeles frostiga. I topparna. Och de hade fluffat upp pälsen för att det skulle få plats en massa värmande luft mellan hårstråna. Tjock och tät så att de höll värmen. För trots kyla och frost i pälsen så var de varma och torra på skinnet. 
 
 
När det är varmare väder, eller kanske mindre kallt, så plattas pälsen till. De ulliga bollarna ser plötsligt lite slankare ut. Lite snyggare skulle väl de, som klipper för att hästen ska se bra ut, tycka. Jag tycker att mina ullbollar är mycket finare än de dyraste täcken, faktiskt. Helt naturligt färgmatchade också. 
 
Jo, visst kan det behövas klippas ibland. Jag klipper oftast bara bog och del av hals (nedre del) på de som rids och blir trötta av att bli varma. Mer behövs inte i de flesta fall. Det visas väl också av alla dessa som har täcken på vid ridning också.... Har man kanske klippt mer än vad som behövdes då?
 
Jag är rädd om pälsen över rygg och kors. För att hålla viktiga och känsliga muskler varma. Och jag konstaterar att många klippta hästar får skav av täcken, gjordar och även av tyglar och skänklar. Pälsen skyddar ju även mot skav. 
 
Och mot regn och snö. Med smart placerade virvlar hjälper den till att leda bort vätan, och det droppar av, medan hästen är varm och torr på huden. Täcken blir våta, och kan åka på sned. I värsta fall kan de orsaka skada, halvvägs av. 
 
Ny forskning visar att hästar som har täcken på sommaren, vilket blir vanligare och vanligare, ofta blir varmare än de mår bra av. De går upp i puls och andning. Fast de bara har ett tunt insektstäcke. Ibland kanske det är oundvikligt. Men andra gånger kanske man kan hjälpa med en välplanerad hage, där det finns skugga och gärna en plats det fläktar. 
 
I stallet är det sällan en bra ide att ha täcke. Det kan spara rykt att ha täcke, och det gäller ännu mer ute i leriga hagar. Men annars skulle jag påstå att en stor del av hästar med täcke skulle må minst lika bra utan, och många behöver inte heller klippas alls så mycket som det görs numera. Och framför allt så är det långt kvar innan täckena verkligen kan fixa alla de smarta saker som hästens päls gör helt naturligt. 
0 kommentarer