Att tävla bruks

När vi var på DM i bruksridning och brukskörning för ett par veckor sedan så fick vi ju en strålande tävlingsdag. Kanske nästan för bra vad gäller vädret - det var varmt, och förstås inte minst för alla tappra funktionärer. Men resultatmässigt helt lysande bra för oss, med seger i ungdomsklass i bruksridning för Unni och seger i DM i bruksridning för mig. Ovan ses vinnaren i brukskörning; Jan Bång. Grattis till dig också! Jag missade tyvärr att ta bild på vinnaren i brukskörning ponny.
Vi fick frågan, som kanske var retorisk om varför antalet deltagare på DM sjunkit markant. För oss, som inte varit med på rätt många år, så var det en relevant fråga, värd att fundera på. Jag passar på att dela fler bilder från DM, som jag ju lovade och ger samtidigt mina funderingar på denna fråga. Alla som var med finns inte på bild - det går inte att hinna när man ska ta hand om två egna hästar samt tävla dem. Och några av de tävlande med fjordhäst är familjen Wremer, som inte hör till Jönköpings län, utan var med och tävlade utan att delta i DM. Men riktigt roligt att träffa så många duktiga fjordhästar!
Först; vad är bra med att tävla bruks. Jag kom bland annat på följande:
- Det är en tävlingsform som välkomnar alla. Många olika åldrar kan tävla mot varandra och ha en bra dag ihop.
- Stämningen är bra, och det är inte priser som är det viktiga. Om du tycker om din häst och kan hantera den bra så räcker det långt.
- Det är bra träning att utmana sig själv och hästen på olika kluriga hinder, som inte alls är så lätt som det kanske kan se ut.
- För den som är sugen på WE kan en bruksbana vara ett sätt att testa att ta sig igenom diverse konstigheter. Allt är inte likt, men det kan ge inspiration.
- De flesta vill hjälpa varandra.
Sedan, varför tror jag att det inte är så många som är med:
- Det tar lång tid. Tävlingsdagarna blir ofta väldigt långa, och man måste gå banan på morgonen och sedan kanske vänta till sen eftermiddag innan start (ett bra tillfälle att titta och att umgås, men ändå).
- Reglerna är luddiga. Det blir för ofta otydligheter och i vart fall upplevda orättvisor. Tolkningen skiftar mellan tävlingar. 
- Det infördes regler om id-kontroll och rapportering av resultat redan för flera år sedan. Men många arrangörer verkar se det som valbart att sköta denna del. Det gör att det blir mindre intressant för de som vill meritera sin häst inom avelsföreningen om inte detta rättas till. Och det är inte svårt. Chipläsare finns det gott om nuförtiden och går nog oftast att få låna.
- Man fokuserar på fel och inte på bra ridning. I WE får man poäng, betyg som i dressyr ungefär, medan här räknas fel och tramp.
- Det finns få tävlingstillfällen, vilket gör att den som verkligen vill tävla inte får så många chanser. Att ordna en tävling kräver väldigt många funktionärer, vilket begränsar möjligheterna.
Jag tror att det skulle kunna finnas möjligheter att utveckla och förbättra bruksridningen. Körningen upplever jag faktiskt har mer relevanta regler, medan ridningen mest fått åka med som lite utfyllnad (vilket kanske också känns på sina håll, men inte överallt). Det finns goda exempel. Jag tror att det kan bli riktigt trevliga tävlingar när SM arrangeras i Östergötland i augusti år. Åk gärna dit och titta på brukskörning, bruksridning och skogskörning! Vill du kolla in regler och läsa mer så titta på www.juf.se
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer