Kosläpp eller hjärnsläpp?

 
Vid den här tiden kommer en massa glada djur ut på bete. Hästar, kor, får och en del andra. På många gårdar ordnad kosläpp och många människor kommer för att titta. De vill se djuren, se deras glädje, känna att det är vår och få en bulle och ett glas mjölk.
 
Djurens rätt tycker inte att vi ska ha djur, inte alls helst. Och särskilt inte lantbruksdjur. Så det är klart att organisationer som de inte gillar att kosläppen är populära. Med darr på rösten får deras talesperson komma till TV och förklara att de inte gillar kosläpp. För korna är ju så glada för att de har det så dåligt annars.
 
Men hallå, hur tänkte lilla talespersonen nu? Mina hästar går i lösdrift, fria dygnet runt och även vinterhagarna är rät stora. Det går fint att galoppera och skutta där, och det händer allt då och då. Men vad tror du händer när de kommer ut i sommarhagen?

Ja, du vet förstås. De skuttar och hoppar. Tar en tugga gräs (som det faktiskt också fanns lite i vinterhagen nu), gör en serie bocksprång och skuttar glatt iväg. Inte för att de har det så dåligt annat. Nej, för att det är vår och bara så härligt att det spritter i benen.
 
Jag har varit på många kosläpp, och jag har sett bilder från fler. Kor som har det dåligt ser inte ut så. Det är blanka fina kor i bra kondition. Och de rör sig väldigt bra. För att de har det bra på vintern också. Och det har jag sett från insidan med. Jag har varit hos väldigt många kor året runt, och i de allra flesta fall sköts de väldigt bra.
 
Så var rädd om våra svenska kor och våra svenska bönder.  Här har vi kor som kommer ut på riktigt, till skillnad från i många länder. Djurens rätts kampanj handlar inte om att de vill göra det bättre för våra kor - de vill inte att vi ska ha dem alls. Jag tycker att du med gott samvete kan njuta ett glas mjölk och åka på kosläpp, om du vill. Det är ju härligt - både för oss och korna! Och mjölken räcker - både till oss och kalvarna.
9 kommentarer
sandra

et känns konstigt att internationella djurorganisation kämpar mot bonde och jakt mm, men gör ingenting alls åt en enorm djurlidande i Holland, som redan pågår alldeles för länge. Det gäller nötdjur/Hästar(hjort som fick predikat 'vilddjur' som går i en omhägnad område, där det finns knappast mat eller bra vatten (döda djur ligger i vattnet och ruttnar). Nu, när vi har redan sommar, finns det bara ogräs och antalet döda djur i nulaget är 89%. 89% som har svält ihjäl (men fick en kula när de inte längre kunde går) bara sen 1 dec 2017!!!. Politik/SBB(de som ska ta hand om området och djur)/ län... inte en som gör något. Och de holländska djurorganisationer säger att dessa djur har det bra, för de blir inte jagat eller står i stallet. Men även international organisation, som jobbar mot djurlidande gör inte en dugg. Jagerförbondet, bonder,veterinär... alle är jättearg pga situationen i OVP. Men det hjälper inte. Två tjejer gör vad de kan och får hjälp av advokat och veterinär. Men de har hela politik/polis/SBB emot sig och många människor i holland vill inte se vad det är som pågår. (SBB är väldigt duktigt i manipulation) Jag har det väldigt svårt att ta djurorganisation seriösa. . Och jag, som vegetarian, har mycket mer respekt för de bondar och jägare som protestera åt situationen än för all dessa organisationer som räddar 1 ko (hermin, lång historia i holland) och låter tusentals djur svälter ihjäll. (från början omkr 17000, tror jag) https://www.tidningenridsport.se/toppryttare-med-i.../ 2013!!! https://svenskjakt.se/.../hollandskt-naturexperiment.../

Svar: Ligger mycket i din slutsats. Men som jag skrivit i annat inlägg så är djurrätt inte att jämföra med djurvälfärd. Det är inte alls alltid som djurrätt ser till att det blir bra för djuren. Det kräver kunskap om djurens behov om det ska bli bra.
Helena

Matilda Rönnberg

Så bra skrivet och helt rätt! / Bondbarn

Svar: Tack!
Helena

Linnéa

Härliga bilder! Bra skrivet.
http://paulson.blogg.se

Svar: Tack!
Helena

Eva

Så rätt!Det roligaste på våren är betessläppet!Vi samlade hela familjen inför släppet, nu är det 2 år sedan vi sålde vår lagård, men vi har varit med på betessläppen, så härligt!
/Pensionerad kobonde

Svar: Visst är det en härlig dag!
Helena

monika

vilken härlig blogg. ska på koutsläpp på mitt jobb på torsdag

Svar: Tack! Härligt!
Helena

Emily

Ligger så mycket mer bakom varför vi inte bör konsumera komjölk. Både etiskt och hälsomässigt. Även i Sverige får kalvarna inte vara med sina mödrar, tjurkalvar sållas bort som skräp och kor är inomhus dygnet runt i flera månader per år. Jag vill iallafall inte bidra till det.

Svar: Du verkar ha konstiga källor. Tjurkalvar är verkligen inget skräp, utan värdefulla kalvar som också tas väl omhand. Det är ditt val vad du vill köpa. Men jag tror du saknar en hem del kunskap om hur svenska nötkreatur lever.
Helena

Anonym

Tjurkalvar sållas bort som skräp? Vad har du för källor på att det görs på svenska gårdar? Tjurkalvar föds upp för sig, kvigkalvar för sig efter en viss ålder.

Svar: Precis. Den kommentaren stämmer inte med hur det funkar. Kanske räcker det att förklara hur värdefulla de är för att det ska gå att tro? Dessutom tycker bönderna om sina djur, och det är sällan de mår så dåligt som bär kalvar är sjuka. Beklagligt att fel och missuppfattningar sprids orimligt mycket.
Helena

Gudrun Persson

Djurens rätt består av blinda fanatiker. I Sverige finns den bästa djurskyddslagen och trots detta terroriserar de hårt arbetande eko-bönder som vill djurens bästa. De vill att djurhållning skall läggas ned och landskapet växa igen. Svenska bönder lägger ned och kött importeras istället från länder där det är billigare p.g.a. bristande djurskydd och mer antibiotikaanvändning. Veganer äter mycket importerade frukt och grönt som odlas i länder på bekostnad av lokalbefolkning. T.ex. avokado odlas i Chile på plantager av tysk som borrat djupbrunn och allt vatten försvunnit för omgivande småbönder. Med tiden förbrukas grundvattnet och då drar plantageägaren vidare.

Svar: Veganerna har oftast inte förstått helheten och kretsloppet, och inte heller att det behövs gödning för att odla växter. Man ska nog komma ihåg att agendan handlar inte om att göra det bättre för lantbrukets djur, varken här eller någon annanstans, utan att helt stoppa all sådan djurhållning. Jag tror inte att de flesta förstått eller överblickar konsekvenserna av det. Och det handlar det väl inte om heller, om man ska vara noga. Extremism tar sällan hänsyn till en helhet.
Helena

Anna O

Man har ju rätt till olika åsikter om huruvida det är försvarbart att hålla kor för mjölkproduktion med de baksidor som dagens system inte har alternativ till som tidig avskiljning av kalvar. Men jag håller verkligen med om att kosläppsargumenten är missriktade.

Det är klart att korna skulle trivas bättre om det alltid vore sommarhalvår och de kunde gå ute året om. Men det är ju vinter på vintern i Sverige. Alla alternativ till att hålla korna inomhus på golv som kan hållas torra är sämre. Och många av gårdarna som arrangerar kosläpp är toppgårdar med de allra bästa stallarna. Jag har haft tillfälle att se Bollerups nyaste lösdrift som är mindre än 5 år gammal och den är så imponerande att jag skulle drista mig att säga att de flesta älskade och omhuldade svenska hästar inte har så bra stallmiljö. Gott om plats och välventilerat med öppna gavlar. Jag tar gymnasieelever på studiebesök till en mjölkgård med en halvtaskig lösdrift, för jag tycker att även det är OK att titta på. Och de bästa modernaste lösdrifterna för mjölkkor är i mitt tycke det bästa vi kan åstadkomma i form av djurstallar för något slags djur.

Att korna kan hoppa och skutta så visar för övrigt också att de är i bra fysisk form efter vintern. Klövproblem är ju ett av mjölkproduktionens gissel, och om korna hoppar visar de att de inte har stora problem med fötterna!

Svar: Ja, precis. Och sommar året om ska vi nog inte önska här... Man kan ha olika utgångspunkt för sina åsikter, men att påstå att korna har det dåligt bara för att de hålls för ekonomisk vinning håller inte. Som du säger så har dagens kor det ofta väldigt bra, och med engagerade och duktiga ägare. Om man vill dricka mjölk är var och ens sak, men jag är glad att det finns så fina gårdar som kan och vill visa upp hur djuren har det - kunskap är aldrig fel!
Helena