Hur ofta kissar hästar?

 
 
Hur ofta kissar hästar? Jag fick frågan för ett tag sedan, och frågeställaren hade letat utan att hitta svaret. 
 
Kanske inte så konstigt. För det beror förstås på en massa saker. Och det är faktiskt så att det inte är så ofta hästar får sådana problem med urinvägarna. Hundar och katter har en hel del sjukdomar som är förknippade med att de kissar oftare eller mera.
 
Det kan förstås även hästar drabbas av. Men sällan. 
 
Den vanligast orsaken till att hästar kissar mer är att de får foder med mycket vatten. Som hästar som äter färskt gräs på bete eller förstås föl som diar. Då kan urinen bli ganska ljus och utspädd, och många liter per dygn.
 
Utspädd urin kan vara ett sjukdomstecken, men förstås inte om det beror på vattenrikt foder. Ibland får hästar för sig att börja äta onormalt mycket salt. Det gör dem också törstiga och leder även det till stor mängd urin. Ibland kan det också bli så att detta stör magen och ger diarré, särskilt hos föl. 
 
Om hästen kissar ofta men bara lite i taget kan det vara en orsak att kolla upp vad som är orsaken. Det kan var urinsten eller någon annan störning. Om det nu inte är ett brunstigt sto förstås. De kissar så fort de ser eller hör någon intressant kabaljor. Inte så kul om man vill rida, men inte onormalt. 
 
Hur ofta hästar kissar beror alltså på en massa olika saker, och kanske främst på vad de äter. Därför går det nog inte att ge ett exakt svar på frågan. Men om hästens beteende eller urinens utseende ändras så kan det vara klokt att rådgöra med sin veterinär. 
 
Fast, som jag skrivit om tidigare, att när urinen färgar snön brunröd så beror det oftast på färgämnen från växter och inte alls på att hästen är sjuk. 
 
1 kommentar
IA

Tycker det är en sån trevlig blogg du har här med hästlivet och följer nästan dagligen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ovantat-hastbesok-pa-aldreboendet


Svar: Tack! Roligt att höra!
Helena