Lång stallsäsong?

 
 
 
Förra året fick hästarna komma till ligghallen den 9 oktober, men vi började inte fodra med ensilage förrän en månad senare. I år har de redan bott i ligghallen i flera veckor, även om den var sporadiskt använd i början. Och vi öppnade den första balen ensilage till 1 oktober.
 
Det finns förstås flera skäl till att det skiljer. Ett som är uppenbart är den torra sommaren, där tillgången på bete var mycket sämre än vanligt. Vi klarade oss bra, men hästarna fick komma till vallarna hemma tidigare än vanligt, vilket förstås betyder att betet tog slut tidigare än en del andra år.
 
Men sedan skiljer flocken också. Förra året hade vi bara vuxna hästar i alldeles tillräckligt gott hull. I år ser alla också bra ut, kanske lite tunnare än då, men absolut inte för magra (några för tjocka). Men vi har två föl som behöver få äta bra med grovfoder av bra kvalitet. De är väldigt runda och välutvecklade, som de ska vara, och de diar ännu, men jag vill inte att de ska tappa.
 
De små har också extra stort behov av att kunna gå in och lägga sig torrt och mjukt. De vilar skönt i ligghallen, så det känns bra att de fick komma dit innan rusket började. Och vilar gott finns det ju fler som gärna gör! T.ex. hade Desolett och Aska inte jättebråttom trots att det vankades frukost, utan låg kvar skönt.
 
Att börja fodra tidigt innebär att jag får ställa in mig på en lång stallsäsong. Man kan ju oftast inte sluta fodra förrän i maj. Men å andra sidan kollade jag för några dagar sedan vad skötseln tar, och det är ungefär en halvtimme för att fodra, mocka, vattna och mysa lite med alla på kvällen. På morgonen öppnar jag till fodret på ett par minuter. Så då går det ju an även om det blir en månad extra.
1 kommentar
Anonym

Hur länge kan hästarna gå på bara vall? Vi har enormt mycket bete kvar. De får vitaminer och mineraler dagligen och så äter de av halmen i ligghallen. De går ute dygnet runt och är runda och fina.

Svar: Så länge som det finns tillräckligt med foder. Ibland sjunker proteinnivån på hösten , men det måste inte vara så. Så var glad och använd ditt bete! Vid behov ge lite extra protein.
Helena