Använder ligghallen

 
Ibland hör man någon säga att hästarna inte använder ligghallen. Det stämmer inte här i varje fall. Den är flitigt besökt och mycket uppskattad.
 
Men det är klart; de använder den inte på samma sätt som när man tar in hästar i box. Visst, det händer att alla hästar är i ligghallen på morgonen när jag kommer ut för att fodra. Några som ligger, några som står, och typ alla med halm i svans mm, så man ser att de har legat i olika omgångar. Men lika ofta är det några som är ute och spankulerar på andra ställen i hagen.
 
Det betyder inte att de inte varit och sovit där, de med. Fast de steg upp tidigare än jag, och de sov inte lika länge som jag i ett svep. Och så går de och tar en lur igen lite senare. Ibland helt själva, eller kanske rättare sagt; lite före kompisarna. Som när Denver var först på plats för en liten eftermiddagsslummer efter lunchen för några dagar sedan. Han såg väldigt nöjd ut.
 
Ofta ser jag en eller par som står i öppningen och vaktar. Håller koll på faror medan de andra ligger innanför och har det bra.
 
Ibland önskar jag att de var där lite mindre. På senare tid har de börjat anse att ligghallen är en bra toalett, så det är mycket att mocka varje dag. Så var det inte tidigare. Första säsongen med bara unghingstar var det så gott som ingen gödsel i ligghallen. Sedan har det blivit lite mer, och nu är det för mycket, tycker jag.
 
Jag har försökt att låta gödsel ligga kvar utanför, framför ligghallen. Hörde att det fanns undersökningar som tydde på att man då visade att toaletten är utanför. Tyvärr verkar det inte funka. Mycket gödsel utanför (fult) och mycket innanför.... (som jag kör ut).
 
Om man inte har halm i ligghallen kan man nog minska det problemet. Men jag vill ha en bra liggkomfort - varmt, mjukt och ombonat. Och det är också ett smidigt sätt att se till att de alltid har grovfoder att tugga på. Så jag har inte velat sluta med det. Jag har dessutom ingen traktor att köra ut en storbal till en foderhäck med, och att lägga en bal fritt ute blir för mycket foderförstöring.
 
Så visst finns det saker som kunde bli bättre. Men på det hela taget är jag nöjd, och det verkar hästarna också vara.
 
 
Några saker som gör skillnad för att ligghallen ska bli använd tror jag är:
- Tillräckligt stor, gott om plats för alla.
- Att ha koll att alla verkligen också får komma in och känner sig trygga.
- Stora öppningar, en hel långsida eller två stora öppningar som jag har. Vanliga dörröppningar är som regel för trångt, och skapar osäkerhet hos de ranglåga.
- Oftast är det bäst att ha öppningarna mot söder, för att undvika kallaste vinden.
- Bra liggkomfort, så att det är skönt att vila där.
- Bra yta utanför. Fast och väldränerat, så att det är bekvämt att gå in och ut.
- Bra utsikt över omgivningen, gärna högt placerat.
0 kommentarer