Träna med träns

Om man ska visa hästar äldre än ett år på sommarpremiering så ska de visas med träns. Det är bara föl och ettåringar som får visas med grimma.
 
Vi har tränat visning med grimma med Brimi och Brusali. De kan skritta och trava och ställa upp sig hyggligt, i varje fall hemma.
Och nu har vi kommit igång med att träna med träns också. Vi börjar enkelt, och tränar där som de är vana. Oftast tränsar jag den ena i hagen, tar ut och leder ner till ridbanan och övar där en kort stund. Sedan går jag tillbaka och byter häst.
 
De var duktiga nästan direkt. Båda tuggade och gnagde lite på bettet, och till en början var det svårt att tänka mer än på det. Men jag försöker använda tyglarna så lite som möjligt och arbetar med kroppen och rösten. Med rätt position och rätt blick så räcker det nästan ensamt. Snart ska vi börja tömköra också, men då väljer jag nog bettlöst till att börja med.
Om man "leder dem" med sin kropp blir skillnaden inte så stor mot grimma. Och de kunde redan andra dagen göra det nästan lika bra som med grimma. Jag vill vara rädd om munnen på dem och inte dra för mycket i bettet. Men göra dem trygga med det och kunna slappna av. Igår var båda riktiga stjärnor och gjorde nästan allt bra. 
 
Sedan blir det förstås ganska mycket annorlunda att komma iväg till premieringen. De är anmälda till Vreta, och där har ingen av dem varit. En nyttig miljöträning och förhoppningsvis en bra erfarenhet för framtiden.
Till dess får vi ha plockat ihop varsitt träns åt dem. Jag tränar med samma. Ett hål skiljer det i storlek, så jag spänner ut och in efter behov.
 
Jag har bara enkla träns utan nosgrimma, så det är lätt fixat. Och det tänker jag att de får till premieringen också. Vid visning tänker jag att det är hästen som ska synas. Enkla klassiska träns utan en massa konstiga extra remmar blir snyggast, tycker jag.
 
Nästa år ska de få ha fint norskt träns, men ännu så länge tror jag att det är för stort. Så det sparar vi tills de är tre, om ett år.
 
 
 
0 kommentarer