Precisionskörning

För hästnördar är den självklara associationen till precisionskörning ett moment i sportkörning, alltså konkörning. Idag ska det dock handla om en helt annan sorts precisionskörning. Ännu större exakthet och betydligt fler hästkrafter. 
Jag vill ta chansen att visa hur tekniskt avancerat arbete på lantbruk är idag. Traktorerna har GPS och datorer, och samverkar på avancerat sätt med maskinerna. 
I lördags åkte jag med Ingemar medan han gödslade vetet på en av åkrarna vid Agnestad, precis utanför Falköping. 22 hektar vete som såddes i september. Nu skulle det ha 300 kg konstgödning per hektar, och äntligen var det så torrt att det gick att köra igen. 
Han lastade i fyra säckar gödning i första vändan, för att inte få onödigt tungt. 750 kg per säck. Mer går i och i andra vändan fick det bli fem, så räckte det för hela åkern. 
Kanter, körspår och exakta positioner finns inlagt i filerna, och spridaren anpassar så att gödningen sprids exakt som den ska. Max 36 meter brett, men ibland full bredd på ena sidan och mindre på andra om kartan visar det. 
 
Högst 2 centimeters avvikelse (!) är vad programmet är nöjt med. Traktorn följer spåren själv. Ingemar ställer in giva och väljer spår. Ja, han kör faktiskt i vändningarna. Inte för att han måste, men det blir skönare. 
En film inifrån traktorn: https://youtu.be/AgQ_UR2VT9Y
Kalibreringen har krånglat lite och helt perfekt var den nog inte än. Snarare 310 kg än 300 per hektar. Men otroligt jämnt och fint spritt. 
 En film från körningen (det som smattrar på slutet är kornen med konstgödning)  https://youtu.be/AgQ_UR2VT9Y?si=JoNyB2zDytoKBqQk
När det var klart bockades körningen av som slutförd i telefonen och så var det dokumenterat med. 
Igår fortsatte arbetet med att gödsla resten av vetet på Agnestad och om bara vädret är bra så blir det sedan fortsättning i Dimbo. 
Mycket jobb är det, men med bra maskiner och duktig personal rullar det på. Målet är mat på bordet till många, och jag blir stolt när jag ser vilket arbete och vilken kunskap som ligger bakom. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer