Nyckfullt skördeväder


I onsdags fick vi pressat vårt ensilage. 
70 balar blev det - mycket på våra få hektar. Skönt att ha fått tillräckligt, och faktiskt mer än det. Vi hade bara tre balar kvar från i fjol, så lite extra satt fint.
 
Vi hade hoppats på minst 35 och gärna 40, så det var verkligen långt över målet. Det har vuxit bra i år, både hos oss och andra.
 
Dessutom blev skörden lite senare än tänkt, för vädret var verkliogen nyckfullt, med regn varje eller varannan dag,
 
Svårt för alla att få flyt i körningen, och dessutom stora skördar hos alla, så körningen tog längre tid. Det dröjde innan vi kunde boka pressning, och dessutom skvätte det regn mer eller mindre hela tiden.
 
I tisdags slog vi ändå, trots regn på förmiddagen och trotas lite osäkert om skurar på onsdsagen. Men till slut blir det för dåliga halter om man fortsätter vänta. Mycket, men näringsfattigt. Vi har inga föl, så superbra värden behöver vi inte. Tror att detta blir lagom bra.
 
Lite onödigt låg torrsubstanshalt är det nog. För det torkade inte så fort när det var så tjockt, och det kom en regnskur innan pressen kom.
 
Men jag tror det är OK. Och det känns alltid bra när man kommit så här långt.Att trygga vinterfodret känns alltid bra. Nu hoppas vi på bra halm (som vi köper) också. Vi tar bara en vallskörd, så den saken är klar för i år. Vi klarade målet att vara färiga innan midsommar, trots allt.
I år hade vi en som slog gräset, en som strängade ihop det dagen efter (innan regn - bra det!) och en som pressade. Tur för oss att ha många riktiga bönder runt om, så att det gick att lösa. 
 
 
 
 
 
0 kommentarer