Så maltkorn


I helgen gick det att komma igång 
och så korn på Vartofta gård. Maltkornet sås ihop med gödning, och det finns en mindre tank för gödning och en större för utsädet i såmaskinen.
Ingemars bror Birger kör den stora, nya såmaskinen från Väderstad med serienummer 1. Jag fick åka med en vända på ett av de långa dragen. 12 meter bredd, men det blir ändå många drag när åkern är cirka 76 hektar. 

Film på maskinen i arbete:
 https://youtu.be/9xKzjo_fSck?si=DPcI49Fvw6Yub-Zy

Ingemar körde ut gödning och utsäde med lastmaskinen 
och fyllde på i såmaskinen. Så kan arbetet flyta på. Regnskurar kan stoppa upp, men bättre väder i Vartofta än Dimbo så det var bra. 

Samma precision som jag skrev om vid gödningen. Anpassning efter olika delar av fältet görs också, med styrfil. Traktorn vänder själv. Allra sist körs vändtegen, alltså yttervarvet. 
Bra att en del av sådden görs redan på hösten, till exempel vetet jag visade vid gödningen. Det är bråda dagar ändå. 
Om allt går väl blir resultatet på denna åker maltkorn. Om det går sämre kan det bli foder. Mycket ska klaffa, och att få saker gjort i rätt tid är viktigt. Dessa bilder togs lördag kväll. Då funkade vädret så bäst att passa på. 

Film inifrån traktorn:
https://youtu.be/ibzdz2agDlQ?si=EH4EiHiVVjw2VW2U
 
 Film från påfyllning av gödning (utsäde på samma vis, men inte på film:
 Om du undrar varför utsädet ser rosa ut så är det färgat. Detta för att ingen av misstag ska fodra med betat utsäde (alltså behandlat mot växtsjukdomar). 
 Tidigare inlägg om vårbruket
http://stuterikry.blogg.se/2024/april/innovativt-driv.html
http://stuterikry.blogg.se/2024/april/precisionskorning.html
 
 
 
 
 
1 kommentar
Anna O

76 hektar! Det är nästan dubbelt så stort som medelstorleken på ett svenskt lantbruksföretag idag... Är det en enda sammanhängande åker som är så stor? Eller menar du att det är den totala arealen på flera intill varandra liggande skiften som sås med samma gröda? Jag har svårt att föreställa mig en enda oavbruten åker som är så stor, i alla fall i ett svenskt landskap, och jag är ju ändå uppvuxen på den skånska landsbygden...

Svar: Ja, det är enormt. Särskilt för en som kommer från mellanbygden med en massa små åkrar. Men det är ett enda skifte, sammanhängande. Lite flikigt i bortre kant, och väldigt spikrakt längs en annan sida. Vartofta och Agnestad (som också har några imponerande gärden) är stora gårdar, så det finns fler åkrar än bara de jättestora i båda fallen. Bland dem också ett antal på bara något eller några hektar. Men som Birger konstaterade så ökar effektiviteten när man kan köra de här största. Lönsamheten kan aldrig bli samma på de små.
stuterikry.blogg.se