Sätta potatis

I söndags var det äntligen dags att börja sätta potatis hos Gästgivaregårdens lantbruk. Efter många dagar med gödsling och sådd hade turen kommit till potatisen.
 
De odlar inte färskpotatis, för så snabba som de är på Bjärehalvön går det inte vara i Falbygden, och därför är det inte så bråttom och heller ingen täckodling.
 
Först ut var ekologisk potatis av sorten Jacky som sattes i Dimbo. De odlar både konventionellt och eko, och i Dimbo gäller ekologiskt.
 
Så det var ekologiskt utsäde och ekologisk gödning som lastades i sättaren. Sex ton potatis kunde den ta med.
 
Och faktiskt även ekologisk betningsmedel mot växtsjukdomar (svamp). Birger funderade på om det skulle göra nytta, men tyckte det var värt att prova. Tanken frampå traktorn fylldes med dunkar med fungiciden, som blandades ut med vatten.
 
För den konventionella potatisen blir det ett annat betningsmedel och det blandas med flytande fosfor, men det är inte godkänt i ekologisk odling. Det ekologiska medlet går inte blanda med fosfor ändå, för då blir det en fällning. Så ordning och reda, var sak på rätt plats gäller. 
 
Sex rader sätts på en gång. Sättaren körs i samma rader som stenstränläggaren förberett. Mycket sten finns det i markerna, och de största körs bort med stengrep. Men de mindre stenarna läggs ner underst efter sorteringen i strängläggaren. Den jobbar på med jord och sten i bra fart. 
 
Det blev paus i sättandet när det kom regn, så igår stod det stilla. Men det ser ut att bli bättre väder nu, och då rullar det vidare i de långa raderna. På fältet där jag tittade var varje rad ungefär 800 meter lång. 
 
Och trots stora och bra maskiner tar det tid. Som snabbast har de klarat att sätta all potatis på 18 dagar, så runt tre veckor räknar de med att det ska ta. 
 
Som alltid har Birger och Ingemar fixat och förbättrat maskinerna. Hur gödningen fylls liknar det som jag visade tidigare när vetet gödslades, men är ännu mer sofistikerat här. Även sättaren har flera egna lösningar, som de förbättrat den med. Tekniska detaljer som jag hoppar över här, men kanske kommer tillbaka till vissa senare. 
 
Filmer från arbetets olika delar finns i flera delar, för den som vill se mer.
Birger sätter potatis;
https://youtu.be/9kNzh7KGVJI?si=VwnRsOyhOSl8l7Fx
Stensträngläggare:
https://youtu.be/BB2xg0vjXoc?si=xanxsO4K013uBHQU
Gödning (två filmer, olika moment, där Ingemar tömmer säcken kch sedan fyller i sättaren)
https://youtu.be/yG_opJYWg40?si=aCKmzP31MfoRdxD4
https://youtu.be/62RE6KMBLCw?si=He6Ry219o7v3L2j0
Potatis fylls på:
https://youtu.be/zeAC-SdQygY?si=6wxKOImlgraQ1Pv-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer