120 000 påsar chips

I lördags kom tre stora lastbilar med släp och hämtade potatis av sorten Lady Clair i Dvärstorp. Ingemar lastade ut med start kvart i åtta på morgonen.

Sammanlagt lastade han ut 125 ton potatis den förmiddagen. De rullade sedan mot Halmstad för tvättning och därefter till Estrellas fabrik i Göteborg.


Det går åt cirka 3-4 kg potatis för att bli 1 kg chips, så för varje "normal" påse går det åt drygt 1 kg potatis. Om kvaliteten är bra betyder det att det kan bli ungefär 120.000 påsar chips av de potatis som lämnade lagerhuset i lördags.

För att kunna lagra potatisen och bibehålla kvaliteten krävs rätt ventilation, rätt temperatur och rätt miljö. De satte in ny ventilation i höstas för en bättre lagring, och potatisen såg fin ut fortfarande. Inga ruttna, utan torra och fina.

Några börjar ha groddar, för nu "vet" potatisen att det är vår, så de gör sig redo. Att de istället hamnar på chipsfabriken har de förstås ingen aning om.

Snart är det tomt i lagerhusen, efter att ha levererat ända sedan skörden i höstas. Nu börjar det bli högsäsong för chips, så nu tömmer det fort. Jag förmodar att 120.000 påsar chips går åt snabbt, även om det är svårt att förstå.

Spännande läsning när man "som jag" bara går in i en butik och plockar en chipspåse utan att tänka på hur mycket jobb det ligger bakom produkten.