Djuren i Portugal


 
Jag har redan skrivit flera inlägg om olika djur som jag mötte på vår resa i Portugal. Hästar av olika raser, åsnor, gamar och kor.
 
En av resans absoluta höjdpunkter var mötet med Garrano-hästarna. Flocken i frihet i dramatiskt landskap och till det en väldigt skön och solig vårdag.
https://stuterikry.blogg.se/2025/march/garrano-portugals-russ.html
 
 
Även gamarna var ett oförglömligt möte. Så annorlunda och så mäktiga. Nästan lika overkliga som dinosaurier.
https://stuterikry.blogg.se/2025/march/narkontakt-med-gamar.html
 
Hundar såg jag flera, men bara några få fastnade på bild. De flesta såg jag fritt travande på gatorna. Stolta och med lätta steg. Alla med halsband som vittnade om att det fanns en ägare. Fast inte inom synhåll. De verkade reda sig bra ändå. Ibland tror jag att de kunde trafikreglerna, Eller så var folk duktiga på att hålla undan för dem.
 
De första hästarna jag såg var ett par tjudrade hästar på en gräsplätt. En bit ifrån varandra, med några meters rörlighet runt fästet. Så får man inte hålla häst i Sverige.
 
Å andra sidan är det nog inte sämre (om inte solen blir för varm, men det var den inte då) än det är för alla de hästar som hålls inomhus hela tiden. Utom när de rids då. Det verkar rätt vanligt i Portugal. Många hästar som varken är vana vid utevistelse eller at umgås med andra hästar.
 
Rätt långt från de halvvilda hästar jag mötte i reservaten då. 
 
På väg dit såg jag ju både åsnor och kor av lokala raser. Dem har jag skrivit om. Jag hann aldrig få någon bild på grisarna. Framför allt under den korta turen i Spanoen såg vi en hel del grisar ute, eller spår efter dem. Visst fanns det vildsvin, men det fanns också vilda tamgrisar.
 
Jag fick förklarat för mig att så föds en stor del av grisarna upp där. De föds på stall och tas sedan ut för att växa upp utomhus i stora hagar. Låter som ett härligt grisliv. Men någon närmare koll hann jag inte få.
 
Då såg jag mer av fåren. Ett vanligt djurslag på de magra och utmanade betesmarkerna där. De passar fint in och har säkert betytt mycket för människorna. Men alla såg inte välskötta ut. En del var smutsiga, och det var kanske inte det värsta. Mest reagerade jag på en flock där en stor andel var påtagligt halta. Det kändes inte bra. 
 
Många fårflockar vaktades av stora hundar. Det fanns varg i området, så jag förstår att det kan behövas. Intressant att se att det var så vanligt där.
 
Man får många tankar och nya perspektiv av en sådan resa. Jag är glad att jag fick chansen att komma ut på landsbygden och se lite mer av djuren där.
 
5 kommentarer
Anna O

Det finns alltför mycket bristfällig djurhållning i Portugal, och alldeles för lite resurser för att förebygga och åtgärda den. Bristande kunskap hos många djurägare, och frågan ges inte den uppmärksamhet den borde i samhällsdebatten. Till min glädje ser jag i alla fall allt oftare stämpeln Animal Welfair på ganska vanliga produkter i snabbköpet. https://certis.pt/en/animal-welfair/ Har inte gått igenom vad det innebär i detalj, men jag ser att det är baserat på genuina forskningsprojekt, och jag tror att det kan motsvara ungefär den standard som svensk djurskyddslagstiftning sätter.

Om halta får såg jag en intressant presentation en gång som visade att det finns ett tydligt samband mellan ägarens kunskap om klövproblem och deras behandling och hur många halta får de t finns i flocken. Är ju ganska självklart men samtidigt inte: att om man vet att det är ett problem och hur det behandlas så känner man igen det och behandlar. Jag brukar tänka på mina krukväxter som jag inte hade några problem med förrän jag började dela lägenhet med kurskompisen som är specialist på växtskydd. Mina stackars ampelliljor hade säkert haft trips i många år men så länge jag inte visste så led i alla fall inte jag av det ;-)

Svar: Säkert sant att det handlar om kunskap, eller bristen på, i sådana fall. Och att man blir hemmablind. Men även om jag är kass på växtskydd, så tycker jag det är skillnad på djur och växter. Tänker att det kan ha varit fotröta, och det är besvärligt, men ledsamt att se dem halta så mycket.
stuterikry.blogg.se

Anna O

Och det du skriver om grisarna gäller för lantrasgrisar. Porco Bísaro i norr (fina bilder här om man scrollar ner https://www.porcobisaro.net/) och Porco Preto i söder. Det finns en femtiosidig regelsamling som ska följas för att man ska få ursprungsmärka produkterna, inklusive regler för hur djuren ska hållas och utfodras, i alla produktionsled. Tradition och lokal förankring är ledorden, men ett antal aspekter som är bra för djuren kommer med på köpet: mycket utevistelse, mått för inhysningsperioden, sen avvänjning, osv. Ännu ett frivilligt men viktigt system för kvalitetskontroll.
(Tack för att du stimulerar mig att läsa på!)

Svar: Tack för informationen! Jag frågade efter hur andra grisar hölls, men de ville inte säga annat än att det var så här man höll grisar... Så det var trots allt lite skönt att inse att det var som jag ändå trodde. Fast det hade ju varit fint om alla levde så som de jag såg...
stuterikry.blogg.se

Anna O

Grisar som inte är lantras, däremot, hålls i intensiv produktion där det inte finns mer än EU-direktiven som reglering. Har aldrig besökt någon sådan gård så jag har ingen måttstock.

Svar: Kanske lika skönt det? EU-reglerna räcker ju inte så långt.
stuterikry.blogg.se

Anna O

Och en sista kommentar, om hundarna. Det finns fem raser av boskapshund, av kategorin som vaktar boskap / skyddar boskap, inte vallar.

Portugisiska hundraser finns listade här: https://www.cpc.pt/racas/racas-portuguesas/
Cão de Serra da Estrela, Cão de Castro Laboreriro, Cão da Serra de Aires, Rafeiro do Alentejo och Cão de Gado Transmontano är de fem boskapshundarna som alla hör hemma i regioner där det traditionellt har funnits rovdjur.

Den enda vallande rasen är Cão de Fila de São Miguel, från Azorerna. Där finns inga rovdjur men gott om mjölkkor. Man kan se några bilder på dem där de vallar här https://www.cpc.pt/racas/racas-portuguesas/cao-fila-sao-miguel/

Svar: Det var nog mest vaktande hundar vi såg, och så en som verkade valla fåren. Men jag förstod att varg inte är ovanligt, så vakthundar kan nog vara bra.
stuterikry.blogg.se

Anna

Nu blir jag fundersam på vad som avgör om man har vakt- eller vallhund till boskapen. Alltså hur traditionen har utvecklats. Fattar ju att vakt hänger ihop med att det finns rovdjur - men hänger vall ihop med något annat? Jag har svårt att föreställa mig en hund valla en flock i svår terräng - att vallningen ska fungera kräver väl att djuren kan röra sig där hunden driver dem. Och i bergen behöver varje får/get hitta en väg där de kan sätta fötterna säkert. Men det är ju bara spekulation. Vet du mer?

Svar: Vallning i rätt form ska ju inte hetsa. Då jag tänker att vid förflyttning och liknande är det bra hjälp. Man kan till exempel låta herden gå först och så håller hunden koll på att alla följer med. Vallning också bra vid frånskiljning av sjukt djur eller annat behov.
När de traskar runt och betar behövs ingen vallhund. Men kanske en vakthund.
stuterikry.blogg.se